Министарство одбране Србије организовало семинар о сарадњи Србије и НАТО пакта

20-03-2016 07:34:58 | | фото: Новости/ vostok.rs |

Шеф НАТО канцеларије за везу у Београду генерал Ћезаре Маринели изјавио је да ће по питању уласка у Алијансу, Србија сама одлучити шта је добро и корисно за њу.


Ми смо овде да кажемо да је НАТО отворен за било који ниво сарадње Србије са нама, рекао је Маринели на семинару о међународној војној сарадњи, који је организовало Министарство одбране, уз помоћ амбасаде Велике Британије.

Према његовој оцени, низак ниво поверења грађана Србије у НАТО последица је "тешког времена које је иза нас", али исто тако се део је предизборне кампање.

Како је нагласио, НАТО је отворена организација, која прихвата сва гледишта, а ни саме државе чланице Алијансе немају увек исте ставове.

Изасланик одбране САД у Београду пуковник Тафт Блекбурн рекао је да његова земља озбиљно уважава и потпуно поштује војну неутралност Србије, која је стуб стабилности у региону.

Видели смо да Србија не само доприноси регионалној безбедности, него је, учешћем у мировним мисијама, и њен извозник, констатовао је Блекбурн.

Он је додао да је партнерство армије САД са Војском Србије добро и видљиво, и да су планиране нове и додатне вежбе и програми.

Војни аташе Велике Британије у Београду пуковник Сајмон Фицгибон указао је да његова земља Србију препознаје као најбитнијег војног партнера у региону, а главна област сарадње је свакако образовање.

Он је истакао да жели да подстакне Србију да узме веће учешће у мировним операцијама, као и да Срби и Британци буду у заједно ангажовани, у истом контигенту неке мисије.

Начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране генерал-мајор Бојан Зрнић је, говорећи о недавно усвојеном споразуму са НАТО у области логистике, указао да су у дебатама о томе отишло у сферу која нема скоро никакве везе са тим документом.

Неки су, док су говорили о споразуму, цитирали одредбе других споразума, попут СОФА, указао је Зрнић.

Он је објаснио да потписани споразум нема извршни карактер, него ће се за његову примену склапати посебни, логистички уговори.

Зрнић је истакао да ће, кроз даљи развој примене НАТО кодификације, бити повећавана конкурентност српске одбрамбене индустрије, која ће моћи да лакше учествује на тендерима у свету.

Он је додао да тренутно 452 производа домаће наменске индустрије има НАТО кодификацију, и они имају тржишну перспективу.

Према речима Зрнића, технички споразум са НАТО ће Војсци Србије помоћи да себи "приушти" неке логистичке услуге које није могла имати, а једна од њих је еталонирање војне опреме .

Он је навео и да, например, корист може бити и у могућности да, пошто Србија нема могућности стратегијског транспорта, НАТО средствима припадници Војске Србије, у случају потребе, могу бити брзо евакуисани из неке мировне мисије.

РТВ