Људовање или величање Анте Павелића

16-03-2014 07:37:17 | | Васељенска/ mojenovosti.com |

Бања Лука – Радио телевизија РС прешла је заиста дуг пут од српске телевизије до медија који слави усташког поглавника Анту Павелића као изванредног писца.

За ту кућу битније је како је Павелић описао изградњу жељезничке пруге у Краљевини Југославији, него сви злочини које је НДХ, под његовим вођством, починила (погледај видео на крају текста).

На РТРС-у се Павелић уздизао у небеса као писац у емисији “Људовање”, (коју уређује Веселин Гатало), 7. фебруара ове године на исти дан када су прије 72. године усташе у бањалучким селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Ратковац, поклале преко 2300 Срба, међу којима је било 551 дете.

У раним јутарњим сатима, 7. фебруара 1942. године, под командом усташког вође у Бањалуци Виктора Гутића и фратра Мирослава (Филиповић) Мајсторовића, усташе су отпочели покољ у поменутим селима и руднику “Раковац”. Злочин је почињен без иједног испаљеног метка – секирама, камама, крамповима и маљевима.
Убијани су недужни људи, жене и чак 551 дијете. Међу жртвама су биле бебе у колевкама, људи и жене у зрелим годинама, стогодишњаци и старци у самртничким постељама.

Прољудовао је Гатало са својим гостом Предрагом Раосом, једним од учесника Хрватског прољећа 1971. године и потпуно небитним писцем и о Мили Будаку, који је, такође, представљен као врстан књижевник.

Речено је и да је обешен, али не и зашто. Будак је био усташки идеолог. У влади НДХ био је министар вере и просвете, затим министар иностраних послова, те посланик у Берлину (1941.-43.).
У истој емисији Раос и Гатало одбранили су и Хитлера, тако што је гост РТ РС-а констатовао да је за све крива Америка и да су Американци ти који су инспирисали Хитлера да почини најстрашније злочине на планети.

Интересантно је да је иста та Америка истом том РТ РС-у својевремено донирала опреме у вредности преко милион долара, путе, УСАИД-а.
На крају емисије је промовисан усташки грб, а све у складу са “великосрбском” уређивачком политиком Веселина Гатала.

Емисија “Људовање” од 7. фебруара, у којој је гост био Предраг Раос, још је на порталу РТ РС-а, што значи да се медијски јавни сервис РС није дистанцирао од садржаја емитованог у тој емисији.