Пет најскупљих војних операција од 1950. године

21-03-2016 09:50:07 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин саопштио је ове седмице да је главни део трошкова Министарства одбране Русије за војно-ваздушну операцију у Сирији био око 464 милиона долара. Да ли је то много или мало новца може да покаже и преглед најскупљих војних операција на свету од 1950. до данас.

Лидер по броју операција изведених изван своје територије су Сједињене Америчке Државе. Према подацима Истражне службе Конгреса САД, америчке оружане снаге су, од када постоје, самостално или у саставу међународних коалиција око 250 пута учествовале у сукобима ове врсте.

5. Агресија НАТО-а на СР Југославију — 43 милијарде долара

Агресија на СР Југославију завршила се 78-дневном операцијом Северноатлантске алијансе током које су се под ударом савезничке авијације нашли војни објекти и цивилна инфраструктура Савезне Републике Југославије. Према проценама новинара Би-Би-Сија и војних стручњака, бомбардовање Југославије коштало је НАТО око 43 милијарде долара.

Током агресије, НАТО авијација је избацила више од 23.000 бомби и уништила око 50 одсто производних капацитета СРЈ. Према процени британских стручњака, укупна штета од бомбардовања је око милијарду долара, док србски стручњаци тврде да је изгубљено око 29,6 милијарди долара. Према подацима југословенских власти, током операције је погинуло више од 1.700 цивила, око 10.000 озбиљно је рањено.

4. Заливски рат. Операција „Пустињска олуја“ — 102 милијарде долара

Борбена операција вишенационалне коалиције на челу са САД под називом „Пустињска олуја“ 1990-1991. године трајала је 42 дана и завршила се ослобађањем Кувајта и повлачењем ирачких снага. „Пустињска олуја“ је била прва илустрација високотехнолошког рата нове генерације. У рату у Заливу међународна коалиција, чија је главна ударна снага била америчка армија, користила је војну авијацију, „паметно“ високотехнолошко оружје и средства за радиоелектронску борбу. Према подацима Истражне службе Конгреса САД, операција је Америку коштала 102 милијарде долара и однела је 298 људских живота.

3. Операција у Северној Кореји — 341 милијарда долара


Севернокорејска војска је 25. јуна 1950. године прешла 38. паралелу и почела офанзиву на Јужну Кореју. Истога дана Савет безбедности Уједињених нација брзо је решио „корејско питање“, искористивши бојкот совјетске делегације — са девет гласова „за“ усвојена је резолуција о војној помоћи Јужној Кореји, коју су предложиле САД. На полуострво је упућена копнена војска Уједињених нација, коју су превасходно чинили амерички војници под командом генерала Дагласа Макартура. Интервенција Кине омогућила је војсци Северне Кореје да поврати положаје и рат се продужио на три године. Сукоб се завршио потписивањем споразума о прекиду ватре 1953. године, али мировни споразум севера и југа Кореје ни дан-данас није потписан. Један од највећих сукоба у том рату била је битка за Тегу, током које је авијација савезника спровела највећу операцију после искрцавања у Нормандији. Стотине бомбардера Б-29 бацило је више од 3.000 бомби. Учешће у Корејском рату коштало је Америку 341 милијарду долара и однело је око 34.000 људских живота.

2. Рат у Вијетнаму — 738 милијарди долара


Северновијетнамски партизани напали су 1965. године америчке војне објекте у Плеикуу и САД су почеле операцију „Прасак грома“ — најдужу ваздушну кампању после Другог светског рата. Ваздушни напади на Северни Вијетнам коштали су Белу кућу око 900 милиона долара. Током вијетнамске кампање у земљи је било око 550.000 америчких војника. Рат у Вијетнаму трајао је осам година и коштао је Америку 738 милијарди долара и више од 54.000 жртава. О том рату написано је више литературе него о било којем другом у којем су учестовале САД. О „вијетнамској теми“ снимљено је више од 500 филмова. Једна од последица учешћа Вашингтона у том рату је „вијетнамски синдром“ који се огледа у противљењу многих Американаца дугорочним и ризичним војним кампањама.

1. Рат против тероризма (Ирак, Авганистан — према разним проценама, од 1 до 6 билиона долара).

После терористичких напада 11. септембра 2001. године, председник САД Џорџ Буш Млађи објавио је почетак „Рата против тероризма“, односно операције „Непобедива слобода“ која је вођена у Авганистану, Ираку, Пакистану, Сомалији, Јемену, Индонезији и на Филипинима.

Истражна служба америчког Конгреса је 2010. године проценила да су трошкови ове операције 1,147 билиона долара, али у те прорачуне нису уврштени лечење и опоравак војника, исплате инвалидских пензија и други трошкови. На то су скренули пажњу стручњаци Универзитета Харвард, који су проценили да су САД за учешће у ратовима у Ираку и Авганистану потрошиле од четири до шест билиона долара.

У Другом светском рату, који је сматран најскупљом војном кампањом, Америка је потрошила три билиона долара.

Истражитељи невладине организације Нешенел прајоритис проџект су 2015. године израчунали да сваког сата Американци у просеку троше четири милиона долара на операцију у Авганистану.