Седам најзанимљивијих кратера на свету

22-03-2016 08:57:47 | | / vostok.rs |


Свет је испресецан пукотинама и кратерима, природним и вештачким. Погледајте где се налазе Врата пакла, где је највећи кратер који је настао ударом астероида и одакле потичу „крвави дијаманти“.

Рудник дијаманата Мир



Рудник дијаманата Мир у Јакутији дубок је 525 метара и има пречник од 1.200 метара. Отворен је 1955. године, након рудника Зарница у Јакутији 1954. године, у сусрет захтеву СССР-а за производњом индустријских дијаманата. Рудник отворених копова производио је око два милиона карата дијаманата годишње, а затворен је 2001. године.

Рудник Кимберли у Јужној Африци



Ширине 500 метара рудник Кимберли у Јужној Африци, такође познат као „велика рупа“, први пут је ископан 1871. у доба златне грознице на фарми браће Де Бирс. Рударски радови на локалитету завршени су 1914. године, а туристичка атракција постаје ’60-их година 20. века. Компанија „Де Бирс“ је 2015. продала своју последњу преосталу имовину у граду Кимберли, који је у 19. века био центар истраживачке грознице. У последње време име града је постало синоним за 2.003 процеса који су покренути како би се спречила нелегална продаја „крвавих дијаманата“.

Врата пакла, Туркменистан



Врата пакла су настала 1971. године, када су проналазачи нафте у СССР-у вршили бушења на локацији близу Дервезе у Туркменистану, у уверењу да се испод налази нафта. Када је нафтна платформа пропала у велики кратер, испоставило се да локалитет садржи природни гас, од којег су геолози страховали да може отровати локално становништво својим штетним емисијама. У циљу спречавања ширења, стручњаци су га запалили, са неочекиваним резултатом — рупа гори и данас.

Кратер Седан, САД



Кратер Седан је настао као резултат подземног нуклеарног теста спроведеног 6. јула 1962. у Невади. Избацио је 12 милиона тона земље у небо и створио кратер преко 100 метара дубок и 390 метара широк.

Морај рушевине у Перуу



Морај је археолошко налазиште на југоистоку Перуа, око 50 километара северозападно од Куска, а саградила га је цивилизација Инка. Конструкција се састоји од кружних удубљења повезаних степеништем на више нивоа. Највеће рупе су на око 150 метара дубине, а сматра се да су их Инке користиле за пољопривредна истраживања.

Велика плава рупа у Белизеу



Велики плава рупа је подводни понор обале Белизе, део коралног гребена Белизеа. Рупа је ширине више од 300 метара, дубине 125 метара, а верује се да је највећа те врсте. Формирала се током неколико ледених догађаја, који су почели пре више од 150.000 година.

Вредефорт кратер у Јужној Африци



Вредефорт кратер је формиран када је астероид ударио Земљу пре око две милијарде година. То је највећи кратер на Земљи настао ударом астероида, и верује се да је имао око 300 километара у пречнику у тренутку формирања.