Протест против „Северног тока 2“ заснован на заблудама

22-03-2016 10:35:24 | | / vostok.rs |


Ново писмо низа земаља Европске уније председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру против изградње гасовода „Северни ток 2“ засновано је на низу заблуда, пројекат ће повећати енергетску безбедност ЕУ и конкурентност на тржишту региона, саопштила је компанија „Норд стрим 2 АГ“, извршилац пројекта.

Осам земаља ЕУ упутило је прошле седмице писмо Европској комисији, у којем изражава противљење пројекту „Северни ток 2“.

Председница Литваније Даља Грибаускајте потврдила је да је овај документ потписан.

Писмо су потписали премијери Чешке, Естоније, Мађарске, Летоније, Пољске, Словачке, Румуније, као и председник Литваније.

Истовремено, саветник премијера Румуније Дан Сучу саопштио је да је писмо потписало десет земаља ЕУ, укључујући Румунију.

Представник прес-службе Европске комисије у понедељак је потврдио да је писмо добијено, али није саопштио никакве детаље.

„’Норд стрим 2‘ је примио к знању ново писмо на адресу председника Европске комисије. Слажемо се с тим да безбедност енергетског снабдевања има кључни значај не само за земље Централне и Источне Европе већ и за целу ЕУ. Нажалост, писмо је засновано на низу заблуда и неоснованих тврдњи“, саопштила је компанија.

Према мишљењу компаније, нови гасовод ће повећати безбедност испорука гаса за ЕУ и не представља ризик за земље Централне и Источне Европе које „и даље знатно зависе од једног извора енергије“.

„Северни ток 2“ ће испоручивати додатне количине гаса које могу да реше проблем смањења унутрашње производње у ЕУ.

„Кроз ’Северни ток 2‘ ове додатне количине ће бити испоручене непосредно и на најекономичнији начин на унутрашње тржиште ЕУ“, наведено је у саопштењу.

Компанија наводи да енергетско снабдевање Европске уније никада није било диверсификовано као данас, што оповргава тврдње појединих земаља ЕУ о претњама безбедности испоручивања и диверсификације извора гаса, испоручилаца и маршрута.

„Северни ток 2“ ће допринети развоју конкурентног унутрашњег енергетског тржишта.

Од обале Балтичког мора у Немачкој око једне трећине гаса може да се транспортује до хабова у Северозападној Европи. Две трећине гаса ће се упућивати према Централноевропском гасном хабу у Баумгартену у Аустрији.

Овај центар представља идеалну могућност обједињавања испоручилаца и купаца, и може да обради велике токове у правцу земаља Централне, Источне, Југоисточне и Јужне Европе, омогућујући њиховим тржиштима гаса ниво ликвидности и конкурентности који се може упоредити са Северозападном Европом.

Поред тога, извршилац пројекта указује да ће се нови гасовод из Русије градити и експлоатисати у пуном складу са законом.

„Пројекат ће напредовати у реализацији само на основу одобрења и инструкција компетентних органа земаља чија јурисдикција дотиче ’Северни ток 2‘. Овај процес је заснован на законодавству ЕУ, националном законодавству и међународним конвенцијама“, пише у саопштењу.

Планирано је да се нови гасовод гради уз „Северни ток 1“. Против пројекта је Украјина, која ће у случају његове реализације изгубити улогу транзитера руског гаса у Европу.