Лавров: Смањено кријумчарење нафте преко сиријско-турске границе

23-03-2016 12:54:59 | | / vostok.rs |


Кријумчарење нафте преко сиријско-турске границе је знатно проређено након операције Ваздушно-космичких снага Русије, али и даље постоји, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је кријумчарење нафте и нафтних деривата из Сирије на територију Турске озбиљно смањено.

„Видимо да се наставља кријумчарење преко ње (границе) у оба смера, иако се, након што су наше Ваздушно-космичке снаге иницирале операцију за прекид незаконитог шверца, између осталог, нафте и нафтних деривата из Сирије са територије коју контролише ДАЕШ у Турску, овај проток озбиљно смањио“, рекао је Лавров.


„Након што су наше Ваздушно-космичке снаге успеле да посвете, тако да кажем, посебну пажњу овом проблему, на њега су реаговали и учесници коалиције коју предводе САД. Овај ток у потпуности није пресечен, али је много мањи“, додао је он.


„Он ипак остаје и активно га користе у близини границе између две курдске енклаве на северу Сирије. Управо зато, када Курди покушавају да поврате територију од ДАЕШ-а, са турске стране се води артиљеријско гранатирање позиција Курда, чиме се спречава њихова борба против ове терористичке организације“, констатовао је шеф руског спољнополитичкког ресора.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут