ЕНГЛЕСКИ АДМИРАЛ: Ако се Шкотска отцепи – остајемо без нуклеарног оружја

18-03-2014 01:06:17 | | Факти/ mojenovosti.com |

Британија може бити принуђена на једнострано нуклеарно разоружање. Због тога што се главна база нуклеарних подморница Краљевске ратне морнарице налази у шкотском граду Фаслејну, а њихова предислокација на територију Енглеске изискивала би милијарде долара
УКОЛИКО се Шкотска отцепи – Уједињено Краљевство ће остати без свог нуклеарног оружја, упозорио је британскси вицеадмирал Џон Маканали.
Он је оценио да ће могуће издвајање Шкотске представљати „највећу стратешку претњу са којом се могу суочити Оружане снаге Велике Британије”. Додао је да Лондон – уколико се Единбург одвоји – може изгубити и место сталног члана Савета безбедности УН.
Према адмираловим речима, велика је вероватноћа и да ће Велика Британија бити принуђена на једнострано нуклеарно разоружање.
Због тога што се главна база нуклеарних подморница Краљевске ратне морнарице налази у шкотском граду Фаслејну, а њихова предислокација на територију Енглеске изискивала би милијарде долара. А то значи, тврди Маканали, да те подморнице могу трајно остати под контролом независне Шкотске.
„Наши односи са САД, наш статус једне од водећих војних нација, чак и наше стално чланство у СБУН – све ће то вероватно бити изгубљено” – подвукао је Маканали.
И додао: „Ми и Шкоти ћемо постати две нације које се међусобно боре на периферији Европе, а без могућности да заштитимо своје раздвојене интересе. То нам неће опростити ни наши савезници ни наши потомци”.
Референдум о независности Шкотске биће одржан 18. септембра 2014. године.