Москва: Отварање Научно-забавниог центра „Тесла хол“

23-03-2016 05:46:50 | | / vostok.rs |

Поводом два велика јубилеја: 160 година од рођења великог србског физичара Николе Тесле и 120 година од патентирања његовог изума, чувеног „калема“ односно Теслиног трансформатора, у Москви ће 23. марта бити отворен Научно-забавни центар „Тесла хол“


Поводом два велика јубилеја: 160 година од рођења великог србског физичара Николе Тесле и 120 година од патентирања његовог изума, чувеног „калема“ односно Теслиног трансформатора, у Москви ће 23. марта бити отворен Научно-забавни центар „Тесла хол“.

Крајем јануара, као својеврсна најава за отварање овог центра, у московском метроу је била одржана манифестација: „Ноћна лекција у метроу: Никола Тесла“, током које су посетиоци могли да виде разне могућности Теслиног великог изума.

На програму поводом отварања овог центра 23. марта ће бити приказан театрализовани шоу групе „Тесла Еф-Икс“. Уметници у свом наступу користе Теслине високофреквентне трансформаторе, око којих се јављају „укроћене“ муње дужине пет метара, напона два мегаволта.

Један од организатора Андреј Куљешов за Спутњик поводом отварања каже:

„Креативна група ’Тесла Еф-Икс‘, друштво поклоника Николе Тесле, одлучила је да отвори овај центар односно да прикаже пројекат у Москви. Он као такав није јединствен, јер постоји још један такав наш музеј — Електрични музеј Никола Тесла у Олимпјском парку у Сочију. Наша креативна група отвара врло сличан, али већи центар у Москви. Све ће бити веће — од простора до Теслиних калема, и више муња које ће бити дуже“.

Такође, посетиоци ће моћи да осете како је то бити у кавезу, али не са тигровима, већ у Фарадејевом кавезу са горепоменутим моћним муњама. Организатори кажу да ће ова представа бити кратки али врло упечатљиви курс физике за све оне који су је учили у школи, а у међувремену заборавили.

О историји развоја електричне енергије говориће „професор Амперволт“. Иако организатори најављују фантастичан, али и наизглед опасан шоу, они наглашавају да разлога за страх нема јер је све безбедно.

Додаје се и да су раније сви они који су били заинтересовани за велика Теслина открића морали да путују у Београд и све то виде у музеју посвећеном лику и делу великог научника.

Посетиоци ће моћи да осете како је то бити у кавезу, али не са тигровима, већ у Фарадејевом кавезу са муњама.

Уметници у свом наступу користе високофреквентне трансформаторе Тесла, око којих се јављају „укроћене“ муње дужине 5 метара, напона 2 мегаволта.

Организатори најављују фантастичан, али само и наизглед опасан шоу

Посетиоци ће моћи да осете како је то бити у кавезу, али не са тигровима, већ у Фарадејевом кавезу са муњама.

Од сутра ће сви заинтересовани моћи да виде многе Теслине изуме и у Москви.



Куљешов додаје и да се нада да ће успоставити сарадњу са колегама из београдског Музеја Николе Тесле и евентуално започети сарадњу.

„Ми смо спремни и вољни да сарађујемо. Можда бисмо могли да размењујемо експонате или искуства“.

„Никола Тесла, један од највећих научника и великим делом загонетна личност, човек чији су изуми омогућили да човечанство оствари индустријску револуцију или једноставно речено „човек који је измислио 20. век“, стоји у најави програма поводом отварања центра.