Наса рви пут телескопом снимила сјајни блесак експлозије звезде

23-03-2016 06:00:51 | | / vostok.rs |


Кеплер, летелица НАСА, први пут је својим телескопом снимила сјајни блесак експлозије звезде. Научници тренутно испитују светлост из удаљене галаксије, као и податке које је Кеплер прикупио током трогодишње мисије проналажења планета изван нашег Сунчевог система, али и планета које круже око неке друге звезде.

Истраживање је спроведено у циљу проналаска супернове, црних рупа и других вангалактичких пролазних објеката.

Телескопом су 2011. године ухваћене експлозије двеју масивних звезда. Прва, АЛА 2011а, скоро 300 пута је већа од нашег Сунца и 700 милиона светлосних година удаљена од Земље. Друга, АЛА 2011Д, око 500 пута је већа од Сунца и око 1,2 милијарде светлосних година далеко.



„Поређења ради, величина ових џиновских звезда приближна је Земљиној орбити око Сунца“, рекао је Питер Гарнавич, вођа истраживачког тима који је објавио документ о експлозијама.

Ове две експлозије, или супернове, налик су класичним математичким моделима експлозије Другог типа, које се јављају када језгро звезде дође до критичне границе и више не може да издржи масу звезде.

Кеплер је уочио да су обе звезде експлодирале сличном енергијом, али при умирању мање звезде није дошло до такозваног „шок-избијања“, који је Гарнавич назвао „слагалицом“.

„Гледате две супернове и видите две различите ствари. То је максимална разноврсност.“

Научници кажу да ће нам открића о овим експлозијама омогућити да боље разумемо хемијску комплексност у свемиру и на Земљи.

„Сви тешки објекти у свемиру долазе из експлозија супернова. На пример, сво сребро, сав никал и бакар у земљи, па чак и у нашим телима, долазе од експлозивних смрти звезда“, објаснио је Стив Хауел, научник на пројекту НАСА Кеплер мисије.

„Живот постоји због експлозија“, рекао је он.