Руски психолог о постизању осећаја среће

24-03-2016 10:46:24 | | / vostok.rs |


Постизање среће је лакше него што мислите, сматра руски психолог Олга Даниленко.

Срећом се може сматрати могућност да се концентришемо на позитивне догађаје у животу, каже Олга Даниленко, асистенткиња на Факултету за социјалну психологију Московског универзитета.

„Осећај среће зависи од тога како живимо живот и како га прихватамо“, рекла је она, преносе РИА Новости.

Рецепт за срећу је једноставан, каже Даниленкова. Како су релативно краткотрајна сва искуства и осећања, морамо научити да проживљавамо срећне тренутке живота у потпуности, додаје она.

„Да бисте осетили тај осећај среће, морате га проживети и препознати све добре ствари које вам се дешавају и морате научити да укажете на све позитивне тренутке међу великом количином информација с којом се носите у току дана. Наша свест има ограничен капацитет и ако је углавном претрпана негативним информацијама, нећемо обраћати пажњу на позитивне“, каже Даниленкова.

Она је додала да се „срећни људи“ генерално могу сврстати у три категорије: они који, углавном, желе да уживају у животним задовољствима на хедонистички начин, они који се посвећују својим или нечијим другим животним циљевима друге врсте и они који верују да имају неки циљ, односно, мисију више врсте.

Зато је најважније научити да се гледају ствари са ведрије стране, не задржавати се на негативним стварима и, што је најважније, бити срећан.