Путин Керију: Надам се приближавању ставова о Сирији и Украјини

25-03-2016 09:31:16 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин рекао је да се нада да ће посета Русији државног секретара САД Џона Керија омогућити зближавање ставова Москве и Вашингтона у вези са даљим решавањем криза у Сирији и Украјини.

„Надам се да ће Ваша посета допринети зближавању ставова о решавању сиријске проблематике и ситуације у Украјини“, рекао је Путин на почетку састанка са Керијем.

Према његовим речима, Русија увек поздравља посете представника Сједињених Америчких Држава који долазе у радној атмосфери и дају шансу унапређењу решавања озбиљних питања „јер током састанака успевамо да нађемо додирне тачке“.

„Увек нас радују Ваше посете јер оне увек протичу у веома радној атмосфери и дају шансу да се унапреди решавање озбиљних питања“, рекао је Путин државном секретару САД на почетку састанка.

„Заиста нам је драго да Вас видимо, јер, без шале говорим, тада, по правилу, успевамо да дођемо до некаквих додирних тачака и да на основу тога напредујемо у решавању и билатералних и међународних питања“, рекао је председник Русије.

Према његовим речима, Русија разуме да је оно што је учињено у Сирији било могуће само захваљујући ставу америчког руководства и председника САД Барака Обаме.

Путин је изразио наду да ће посета Керија омогућити приближавање ставова САД и Русије у вези са даљим решавањем криза у Сирији и Украјини.

Кери је рекао да жели да разговара о заједничким напорима да се учврсте билатерални односи САД и Русије.

Према његовим речима, САД имају идеје о унапређењу решавања ситуације у Украјини, као и у вези са повећањем ефикасности преговора сиријских власти и сиријске опозиције у Женеви.

Кери је истакао да је примирје у Сирији довело до смањења насиља у тој земљи.

Иако су многи сматрали да је примирје у Сирији немогуће, то је постигнуто захваљујући напорима Русије и САД, изјавио је амерички државни секретар.

Кери је Путину изразио саучешће поводом недавне авионске несреће изнад Ростова на Дону, у којој је погинуло 55 путника и 7 чланова посаде.

Састанак председника Русије Владимира Путина са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и америчким државним секретаром Џоном Керијем почео је у Кремљу.

На састанку са руске стране учествује и помоћник председника Русије Јуриј Ушаков, а са америчке стране амбасадор САД у Русији Џон Тефт.

Дневни ред састанка није унапред утврђен, али се очекује да ће његове главне теме бити решавање сиријске кризе и реализација Минског споразума.

Претходни састанак са Лавровом и Керијем Путин је одржао 15. децембра прошле године.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут