Распала се украјинска владајућа коалиција

25-03-2016 09:33:39 | | / vostok.rs |


Председник Врховне раде Украјине Владимир Гројсман потврдио је да после изласка Радикалне партије из парламентарне већине коалиција има мање од 226 гласова и практично је неделотворна.

„Од пет партија у коалицији три су изашле из ње. Добили смо опозиве потписа од партија Самопомоћ, Бактившчина и сада треба да стигну и потписи од свих чланова Радикалне партије. То ће значити да ће, де факто и де јуре, у коалицији бити мање од 226 гласова и само две партије“, изјавио је Гројсман на конференцији за новинаре у четвртак.

Раније је заменик шефа партије „Народни фронт“, посланица Викторија Сјумар, саопштила да је владајућа коалиција у Врховној ради престала да постоји пошто су посланици „Радикалне партије“ званично опозвали своје потписе из коалиционог споразума.

Без „Радикалне партије“ коалиција губи парламентарну већину.

„На овај начин данас тамо има мање од 226 потписа и учесници саветовања су се сложили да има великих сумњи у вези са постојањем коалиције“, рекла је Сјумарова после саветовања лидера украјинских парламентарних партија.

Раније је саопштено да су из коалиције изашле партије „Самопомоћ“ и „Баткившчина“.

Ако посланици не образују нову коалицију након 30 дана, председник може да распусти Раду и да закаже превремене парламентарне изборе.

Председник „Радикалне партије“ Олег Љашко се раније обратио свим лидерима парламентарних партија са предлогом да почну консултације о формирању нове коалиције, са новим споразумом.

Парламентарна криза у Украјини је настала након неуспешног гласања о неповерењу Влади Украјине премијера Арсенија Јацењука, који је на челу „Народног фронта“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут