КАКО СУ CNN BBC ЦЕНЗУРИСАЛИ ПУТИНОВ ГОВОР

19-03-2014 08:02:59 | | / mojenovosti.com |

Ванредно обраћање председника Руске Федерације (РФ) Владимира Владиировича Путина у Георгијевској дворани Кремља 18.марта посланицима Државне Думе и Савета Федерације, пренели су и многи инострани тв канали за своје кориснике .
Међународни канали СNN и BBC преносили су Путиново обраћање диектно,али су у каснијим сатима цитирали само веће фрагменте и то цензурисане.

Тако је тв канал ВСС избацио речи предсеника РФ о историјској вези Крима и Русије , као и то да Москва не жели распад и поделу Украјине.

Тв канал CNN емитовао је фрагмент у коме је Путин одбио оптужбе о интервенцији.
Оба канала су врло кратко поменула позивање руског председника на ситуацију на Косову , али без навођења цитата и аргумената.

Истовремено оба тв канала су нашироко и надугачко пренели фрагменте из оцена в.д. председника Украјине Александра Турчинова као и премијера Арсенија Јаценског кога је на ту дужност поставила Врховна Рада Украјине (Парламент ).
Главни светски политички догађај

По мишљењу немачког политиколога Александра Рара , обраћање Путина посланицима и нацији у Георгијевској дворани Кремља 18.марта био је главни политичко догађај у свету.

„С једне стране је на Западу поздрављено то што је руски председник тако отворено наступао.Свет је разумео да тамо нема никаквих тајних игара или специјалних операција.Многима је постало јасно да Путин не доноси своје личне одлуке, него да иза њега стоји сва руска елита.

Истовремено је његово обраћање покренуло многа питања у весзи са даљим акцијама Русије.Изникле су разне претпоставке о томе да Русија може решити да припоји Источну Украјину.

Русија се одриче својих дсадашњих ставова о признавању независноти Косова ?
Николај Злобан, директор руског и азијског програма Центра одбрамбених информација САД , наглашава да је у Америци посебна пажња у Путиновом излагању посвећена оном делу у коме се пореди ситуација на Криму са Косовом. Злобан подсећа да су по речима руског председника обе ситуације врло сличне.
Међутим ,кад је Крим у питању, Запад је енергично против,док је Косову не само признао независност, него је приморао и многе друге држав да то исто ураде.
Злобин прецизира ( по навођењу портала „Столетие ру):

„Ми сада повлчимо све што смо говорили о Косову и неправедном решењу Запада по том питању.

Сада схватамо да сте поступили правилно , и ми понављамо ваше кораке, као што сте ви то учинили 2008.г.у Грузији.
Сагласни смо да су сада ступила нова првила игре,систем Јалте је коначно пропао.
Зато се извињавамо,и сву критику у односу на Косово, враћамо назад, одричмо је се .“
Ако таква логика буде звучала у руској интерпретацији догађаја, онда ће се овде појавити велики број присталица такве руске логике „, закључује Николај Злобин,директор руских о азијскох прогарма Центра одбрамбених информација САД, поводом оног дела обраћања руског председника који се односи на поређење ситуације на Криму са оном на Косову , а преноси портал „Столетие ру. “
Бранко Ракочевић