Русија тражи од Париза да јој испоручи оба „Мистрала” или да врати 1,2 милијарде евра

20-03-2014 03:54:42 | | Факти/ mojenovosti.com |

МОСКВА је данас званично упозорила Француску да је дужна да до краја испоштује уговорне обавезе и Оружаним снагама РФ испоручи носаче хеликоптера типа „Мистрал” или да Русији врати новац.

„Или извршавајте своје уговорне обавезе и испоручите бродове у предвиђеном року или враћајте новац и крме које су направљене у нашем Балтичком бродоградилишту” - поручио је Паризу потпредседник руске владе задужен за војну индустрију Дмитриј Рогозин.
Он је на овај начин одреаговао на изјаву министра спољних послова Француске Лорана Фабиуса који је нагласио да његова земља може поћи на раскидање уговора са Русијом о испоруци два „Мистрала” због украјинске кризе.
Русија и Француска су 2011. године потписале уговор вредан 1,2 милијарде евра за градњу два носача хеликоптера поменуте класе. Оба се граде у бродоградилишту STX у француском граду Сен-Назер.
Први од њих већ је добио име „Владивосток” и поринут је у воду, а руска ратна флота требало је да га - по плану - добије до краја ове године.
И други брод је већ добио име („Севастопољ”), а треба да буде комплетно завршен током 2015. године.
„Мистрали” су дугачки 210 метара, развијају брзине до 18 чворова и могу да аутономно плове до 20 хиљада миља. Пуни састав посаде је 170 морнара и официра, а могу да приме до 450 других војника.
Ови бродови носе до 16 хеликоптера, од којих шест се могу истовремено налазити на узлетној палуби.