ПРЉАВА ЕНГЛЕСКА ПОСЛА – Колико је британска тајна обавештајна служба утицала на судбину Србије?

20-03-2014 04:29:51 | | Интер магазин/ mojenovosti.com |

Велика Британија некада је била водећа светска сила, колонијална империја „у којој сунце никада не залази“. Веровало се да је прву модерну суперсилу у 16. веку створила моћна флота у чију се част певало „Британија влада морима“. Истина је другачија. За стварање и одржавање империје једнако је била заслужна „тајна служба њеног величанства“. Она је такође владала морем, али информацијама. Она их је сакупљала, анализирала, процењивала и користила као оружје често моћније од поморске армаде.

- Захваљујући својој Тајној обавештајној служби СИС, Велика Британија је и после распада колонијалне империје остала светска сила која има моћ да неупадљиво али ефикасно преусмерава токове историје. Тајна СИС је у врхунским кадровима бираним из британског интелектуалног крема, али и у посебном односу према СИС. Британцима је част и привилегија да раде за тајну службу своје земље, у којој важи правило да нема сталних савезника и непријатеља. Само су интереси Велике Британије стални – каже мр Горан Николић, аутор књиге „Тајне службе Велике Британије“.
На промоцији прве књиге, која детаљно приказује структуру и методе СИС, владала је назапамћена гужва, а у шароликој публици било је и неколико пажљивих слушалаца у добро скројеним оделима који нису скидали тамне наочаре.
Николић каже да је интересовање Срба за британску тајну службу обострано, јер је за СИС Балкан на листи приоритета.
- Србија је у фокусу британске тајне службе још од Првог србског устанка. СИС је овде био активно укључен, према многим сведочанствима, у важне догађаје који су одредили будућност. По британским изворима, СИС је припремио, организовао и платио пуч 27. марта 1941. године. Преко агентуре у Александрији, задужене за Балкан, креирао је мишљење савезника о току рата у Југославији и обезбедио подршку Јосипу Брозу Титу. Деведесетих је активно учествовао у рушењу Слободана Милошевића, чијим је транспортом у Хаг руководио саветник британске амбасаде Ентони Монктон, високопозиционирани агент СИС – набраја Николић.
Исти Монктон је био саветник Марагарет Тачер у време док је била премијер. У Београду је деведестих службовао и Џозеф Базби, један од шест водећих људи СИС, са добрим везама у СПС, али и са финансијерима ДС и руководиоцима Бироа за комуникације Владе Србије после 2000. године. Постоје и подаци да је официр СИС био и Педи Ешдаун, високи представник у БиХ, познат по негативном ставу према Републици Србској.
Тајна служба је у више наврата спасла Велику Британију и пре организовања пуча 27. марта 1941. у Београду, којим је бомбардере Трећег рајха преусмерила од Енглеске ка Србији. Мало је познато да је СИС 1917. открио једну немачку поруку због које су САД ушле у Први светски рат.
- У том тренутку Русија је иступила из рата, а Велика Британија је на сваки начин желела да у сукоб увуче САД, једину силу која је имала довољно ресурса да помогне борбу против Немачке. Баш тада СИС је пресрела телеграм немачког министра спољних послова Цимермана. Он је свом амбасадору у Мексику писао да Немачка почиње тотални подморнички рат у коме ће мета бити и амерички бродови, због чега ће се САД вероватно укључити у светски сукоб. Цимерман је амбасадору наложио да убеди председника Мексика да нападне САД и да посредује код цара Јапана да нападне Америку с Пацифика – наводи Николић.
У пресретнутом телеграму Цимерман обећава да ће Немачка, пошто покори Европу, помоћи економски и војно Мексику и Јапану, да узму одређене америчке територије.
-Британци су знали да у мексичкој пошти постоји амерички агент, који је „случајно“ дошао у посед тог телеграма, који је, опет случајно дешифрован, и касније, наравно случајно, дат медијима. Америчко јавно мњење се усталасало и тражило улазак у рат. Британци су имали агента који је био лични пријатељ америчког председника и пресудно утицао на распоред снага САД на европском ратишту. Ова операција је један од највећих успеха британске обавештајно-безбедносне заједнице и прави пример метода рада СИС – закључује Николић.
СТВАРАЈУ КРИЗЕ И РУКОВОДЕ ЊИМА
Модерна британска тајна служба оснаване је 1908. али њено постојање званично је признао тек премијер Џон Мејџор 1994. године.
-Тек 1996. донет је први закон који је дао правни оквир њеног рада. Све до тада она је радила изван закона и званично није постојала, иако је о њој написано безброј књига, а краљица је редовно ишла на премијере филмова о Џејмсу Бонду, легендарном шпијуну у служби њеног величанства. То много говори о самом СИС, који ради у рукавицама и традиционално ангажује врхунске кадрове који стварају и руководе кризама, а извођачи су с локалног нивоа – каже мр Горан Николић.
ИГРА СЕНКИ
Занимљиво је да један британски новинар Тим Маршал одмах по доласку ДОС на власт објављује податке о везама СИС с лидерима српске опозиције и „Отпора“, које је наводно финансирао и обучавао. Захваљујући Маршалу нова влада је у књизи „Игра сенки“ озбиљно компромитована, баш као и СПС, у коме је према истом извору СИС имао такође добро позициниране сараднике. Занимљиво је да је новинар Маршал претходно био запослен у британској ратној авијацији РАФ, а један је од ретких којима је дозвољен боравак у Србији током НАТО бомбардовања – наводи Николић.