На темељима тврђаве Немањића граде Центар за културу Турске

20-03-2014 10:10:03 | | Новости/ mojenovosti.com |

УСРЕД главног града Црне Горе ускоро ће бити подигнуто здање Центра за културу Турске, а грађевина се подиже на темељима Немањиног града на ушћу Рибнице у Морачу, преко пута државног парламента и зграде председника! Одлуку је у среду и званично „верификовао“ градоначелник Миомир Мугоша након обиласка тврђаве са амбасадором Мехметом Нијази Танилиром.

- Комплентан објекат финансирала би Турска у дужем периоду, локалитет би могао много квалитетније да се чува и одржава и да буде доступан свима, а посебно онима који се занимају за културу Турске - поручио је Мугоша. - Циљ нам је да направимо потпуну рестаурацију и створимо услове за изградњу центра!
И наука се дала на успостављање логике оваквих одлука. Конзерватор саветник у „Музејима и галеријама“ Магдалена Радуновић је саопштила да су завршена ископавања на делу тврђаве.
- Није пронађен ниједан доказ да су је градили Немањићи, а пронашли смо велики број предмета из турског периода - категорична је Радуновићева.
Прошлог месеца је у Подгорици величанствено обележено девет векова од рођења Стефана Немање - Светог Симеона Мироточивог, у храму Христовог Васкрсења, а улицама црногорског главног града литију су предводили патријарх србски Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, све до ушћа Рибнице у Морачу, где се по предању родио Симеон Мироточиви. Запамћене су речи протојереја Велибора Џомића:
- Дошли смо на Немањин град, а не на турску тврђаву, како годинама наш Светосимеонски сабор неки клеветнички називају!
Професор Цетињске богословије др Будимир Алексић каже за „Новости“ да је одлука подгоричких челника наставак процеса промене идентитета Црногораца.
- У току је покушај брисања свих немањићких трагова, фалсификовања историје и памћења! Пре десет година избрисан је назив булевара поред Скупштине Црне Горе и зграде председника - Немањина обала, и процес расрбљивања је у офанзиви. Права је перверзија. Покушавају се Немањићи представити као окупатори, а Турци као ослободиоци и Европејци! Испада да наши преци нису потезали сабље на паше и бегове. Негирају се бојеви и величанствене победе Црногораца над Турцима, а режим покушава сакрити немогуће, рат и многобројне жртве у борбама за ослобођење Црне Горе од Отоманске империје - подсећа Алексић.
Срби у Црној Гори покушаће да одбране идентитет и блиставу историју преко Института за српску културу, који ће ускоро бити основан у Подгорици.
- До тада ћемо то чинити преко Српске православне цркве и Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори - поручује Будимир Алексић
ПРЕДАЊЕ
МЕЂУ Подгоричанима је остало предање да је у центру града постојао манастир Светог апостола и јеванђелисте Марка. Управо исламска породица Ђечевић, која живи на некадашњем имању тог манастира, сваке године на Марковдан дочекује митрополита црногорско-приморског Амфилохија и многобројни верни народ у литији. Том приликом Ђечевићи, следећи завет предака, митрополиту предају косовске божуре да их принесе на ћивот Св. Петра у цетињском манастиру.