Саркози жели Русију и Турску у „проширеној" верзији Европе

26-03-2016 03:29:26 | | / vostok.rs |


Време је да се Европска унија реформише увођењем Русије и Турске у нову „проширену“ верзију континента, изјавио је бивши председник Француске Никола Саркози француском политичком недељнику „Поан“.

Након терористичких напада у Бриселу у којем је погинула 31 особа и више од 300 рањено, Саркози је рекао да је дошло време да се уведу значајне промене у начину понашања европског континента.

„Европски споразуми треба да буду поново написани“, изјавио је Саркози.

Саркози је поборник нове „проширене“ Европе, у којој ће се Русија и Турска налазити као њени блиски савезници.

Према Саркозију, Европа би требало да буде подељена на три зоне. Прву зону би чиниле земље Еврозоне, које по њему треба да стреме ближој интеграцији. Другу зону би чиниле „мање земље“, које би имале мање интеграције од прве групе, а трећа зона, у коју би улазиле Русија и Турска као савезници, требало би да постане област кооперације.

Према бившем француском председнику, овај интеграционистички модел олакшавао би разрешење неких проблема са којима се ЕУ тренутно суочава. Такође, постајући чланица треће зоне ЕУ, Турска би решила свој дугорочни проблем потенцијалног чланства у ЕУ.

Недељник претпоставља да Саркозијева спремност да реформише Европу и реконструише континент по трозонском моделу, показује његову жељу да изгради боље односе са Москвом.

Занимљиво је да је у прошлости Саркози изјављивао да Турска није европска нација и стога никада не треба да уђе у Европску Унију. Предлагањем да Турска уђе у „проширену“ верзију Европе могуће је Саркози покушава да убије две муве једним ударцем: са једне стране да искористи економску и политичку сарадњу са Анкаром, а са друге, да остави Турке изван срца Европе — земаља Еврозоне.

Што се тиче Русије, Саркози је познат по свом срдачном односу према Москви и ставу да је Русија у основи „европска цивилизација“ и стога ЕУ треба да има блиске везе са својим великим суседом на Истоку.

Бивши француски председник изјавио је да је разочаран садашњим стањем ствари између Француске и Русије, које је највећим делом узроковано антируским ставом актуелног председника Франсоа Оланда.

Према наводима француског листа „Монд“, Саркози је рекао да Француска треба да промени председника, јер Оланд не ради добро посао као лидер земље.

Саркози је био на челу Француске од 2007. до 2012. Након што је напустио место председника најавио је да ће се повући из јавног живота. Међутим, у јесен 2014. одлучио је да се врати у политику и планира да се кандидује за председника на следећим изборима.