ПЕТЕР ХАНДКЕ ДОБИТНИК МЕЂУНАРОДНЕ ИБЗЕНОВЕ НАГРАДЕ

21-03-2014 09:20:53 | | / mojenovosti.com |

Прослављени аустријски писац немачко-словеначког порекла и велики пријатељ србског народа , Петер Хандке ( 1942.) добитник је Међународне Ибзенове награде коју неофицијелно називају „ позоришна Нобелова награда „, јављају РИА „Новости „ позивајући се на члана жирија Романа Должанског.

Име лауреата ове награде се традиционачно објављује 20.марта на рођендан славног норвешког драмског писца Херика Ибзена (1828-1906 ).

Ибзенова награда је најзначајнија позоришна награда на свету , а њен новчани износ је 300 .000 евра и додељује се „позоришним делатницима који подржавају дух обнове уметности својствен Хенрику Ибзену.“

Петер Хандке је једна од најзначајнијих фигура савремене књижевноти која се ствара на немачком језику.Постао је познат после објављивања свпог првог романа „ Стршљенови“ 1966.

Међу његовим радовима су и повест„Страх голмана пред једанаестерцем „,зборник прича „Ветар и море“, „Јуче на путу „,роман „Моравска ноћ „и многа друга дела.Написао је сценарио за филм Вима Вендерса „Небо над Берлином „.

Добитик је више књижевних награда међу којима су најзначајније оне које носе име по великим немачким писцима и хуманистима :Фридриху Шилеру, Хенриху Хајнеу, Томасу Ману ,Државне награде Аустрије за књижевност и других признања широм света.

Признања из Србије

Председник Србије Томислав Николић уручуо је 8.априла 2013. Хандкеу Златну медаљу за заслуге и том приликом нагласио да је велики светски писац одбио многа прзнања, али је прихватио орден пријатељске Србије.

„Велика је храброст бити уз Србију сталнои непрекидно „рекао је председник Србије.

Захвањујући се на награди „Момо Капор“ коју је добио за роман „Моравска ноћ“, а коју му је уручио Матија Бећковић, Хандке је рекао :

“Србе је ухапсио свет који нема вредности, ви сте затвреници.“

Од 2012. г. Хандке је члан Српске Академије Наука (САНУ) из иностраног састава.

Ибзенова позоришна награда

Ибзенову позоришну награду је установила Влада Краљевине Норвешке 2007.г. Први добитник је био Питер Брук ( 2008), а следеће године је добила француска редитељка и драмска ауторка Ариана Мнушкина.

До 2010.г. нагарда је додељивана сваке године, али је потом одлучено да се додељује сваке друге године.

Церемонија уручивања нагарде традиционално протиче у Ослу у септембру кад се одржава Ибзенов позоришни фестивал.

Жири Ибзенове позоришне награде се састоји од седам чланова –критичара и позоришних практичара , а савког од њих именује Министарство културе Норвешке за период од четири године.

Актуелни председник жирија је Пер Бо Хансен, директор Норвешке националне опере.