Петронијевић и Робинсон о одлуци Хашког суда

27-03-2016 03:27:53 | | / vostok.rs |

Адвокати Горан Петронијевић и Питер Робинсон после првих анализа одлуке Хашког суда, говоре за "Новости". Уочене све слабости пресуде. Радован је одбранио Републику Српску и Србију


Чуитање образложења пресуде некадашњем председнику Републике Српске Радовану Краџићу у суду у Хагу евидентно доводи до закључка да је бивши председник Републике Српске успео да одбрани и Републику Српску и Србију. Одустајући од дела геноцида у седам општина у БиХ и задржавајући квалификацију геноцид код Сребренице суд је оборио тезу бошњачких политичара "о РС као геноцидној творевини". У образложењу пресуде такође, Трибунал је рат у БиХ окарактерисао као грађански рат три народа у БиХ чиме се са Србије дефинитивно скида одговорност за еветуално учешће. Каже ово за "Новости" адвокат Горан Петронијевић, после првих анализа које је Караџићев тим обавио након изрицања пресуде.

Трибунал је, како указује Петронијевић, одустао и од дефиниције геноцида у Сребреници какву је имао досад, непомињући бројке од 7.000 до 8.000 убијених.

- Будући да пресуђених 5.115 наводно убијених муслимана није трећина репродуктивно способних мушкараца у енклави (како су они досад дефинисали дело геноцида) види се да је овај хашки мит потпуно урушен. Доказаћемо да бројањем до каквог се држи тужилаштво у процесима досад, може да се говори о 3.200 мртвих у целој операцији, а од тог броја огроман број је погинуо у војним операцијама - каже Петронијевић.

Београдски адвокат указује и да је најјачи доказ о постојању геноцида у Сребреници према суду, наводни телефонски разговор са суђења Вујадину Поповићу у којем се наређује да се побију сви заробљени муслимани и подсећа да је тадашња ВРС пропустила колону 28. дивизије од неколико хиљада војника и цивила 15. и 16. јула у рејону Зворника.

- То се десило после разговора на који се суд позива у доношењу пресуде Караџићу за геноцид у Сребреници. У квалификацији геноцида у Сребреници у пресуди Караџићу, Хаг је скочио себи у уста - закључује Петронијевић.

Правни саветник Караџића најављује и да ће одбрана у жалби "снажно напасти геноцид у Сребреници" и учешће Караџића у свему будући да се суд служио непостојећим разговором Мирослава Дероњића (изасланика кога је послао у овај градић) са њим. Разговор се није догодио, а одбрана планира да уведе и форензичка вештачења наводних пресретнутих разговора.

Према речима Питера Робинсона, одбрана ће се жалити по свих 10 осуђујућих основа које је суд узео када је Караџићу пресудио 40 година.

Одбрана Питер Робинсон

- Први су утисци да је бивши председик РС тешко разочаран образложењима у пресуди и да Судско веће на основу изведених доказа није могло да донесе одлуку о његовом кажњавању на 40 година затвора - рекао нам је Робинсон.

Како наводи овај некадашњи амерички окружни тужилац, одбрана озбиљно ишчитава пресуду и трага за слабим тачкама и нелогичностима, а главне слабости су већ уочене.

СУД ЗАКЉУЧИО: ХОЛБРУК ЈЕ ЛАГАО


- У Јавности није запажено да је споразум Караџић - Холбрук из 1996. суд узео као олакшавајућу околност приликом доношења пресуде бившем председнику РС. Амерички државни секретар током суђења је све време негирао постојање споразума. Својом пресудом суд је закључио да је он лагао - наводи Петронијевић.

Д.Вујичић,
Новости