Захaрoва: Не заборавите чији је пријатељ био Асад

27-03-2016 06:45:32 | | / vostok.rs |


Русија у Сирији не подржава председника Башара ел Асада, већ очување легалне власти, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Руска војна авијација уведена је да се не би догодио колапс.

„Ми не подржавамо Асада. Немојте да заборавите да он није био наш најбољи пријатељ, већ пријатељ Запада. Ми смо подржавали законско очување власти, схватајући да, ако оде председник, за њим ће отићи и влада, распашће се извршна власт и војска, и Либија ће се свима чинити као ’мачји кашаљ‘“, изјавила је Захарова новинарима.

Она је скренула пажњу да „се говори да је Русија послала ваздушне снаге у Сирију да би подржала Асада током грађанског рата. То би значило да може да се каже да је Русија, на пример, послала војску као подршку једној страни у Сирији у грађанском устанку 2011. и 2012. године“, навела је Захарова и додала да Русија није подржала ниједну страну у том сукобу.

„Ми водимо политику немешања у унутрашње послове државе. Самим тим смо били за очување законске власти у Сирији са циљем спречавања њеног рушења. Русија је започела операцију ваздушних снага означивши је као краткорочну. Циљеви су били јасно означени — борба против тероризма, усред неуспеха годишњих напора коалиције коју је предводила САД. Операција ваздушних снага Русије водила се са невиђеном транспарентношћу“, нагласила је Захарова.

Захарова о случају Савченко: Русија није предмет Споразума из Минска

Русија није предмет Споразума из Минска о Украјини и може само да врши притисак на сукобљене стране, изјавила је Захарова новинарима.

„Споразум је посвећен двема сукобљеним странама. Ми морамо да вршимо утицај на те стране, као што и Француска и Немачка треба да врше утицај на Кијев. Ништа друго ми нисмо дужни да радимо“, изјавила је Захарова, одговарајући на питање да ли је Русија у оквиру реализације Споразума дужна да ослободи држављанку Украјине Надежду Савченко, која је у Русији осуђена 22. марта на 22 године затвора због убиства руских новинара у Донбасу.

Официр оружаних снага Украјине Надежда Савченко се 17. јуна 2014. године налазила у саставу батаљона „Ајдар“ у близини Луганска, где је помогла да се усмери артиљеријска ватра, од које су погинула два руска новинара.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут