Путин: Руски војници ће уклањати мине у ослобођеној Палмири

27-03-2016 07:08:31 | | / vostok.rs |


Припадници руског војног контингента учествоваће у уклањању мина у ослобођеној сиријској Палмири, рекао је председник Русије Владимир Путин у телефонском разговору с генералном директорком Унеска Ирином Боковом, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Према његовим речима, „председник Русије и генерална директорка међународне организације су се договорили да ће Унеско, Русија и Сирија под хитно предузети неопходне акције за процену штете коју су терористи нанели Палмири, као и да ће израдити план за обнављање онога што може да се обнови“.

Бокова је захвалила Путину и потврдила спремност Унеска за сарадњу, додао је Песков.

Путин и Бокова су изразили наду да ће међународна заједница допринети обнављању Палмире без обзира на то што је овај древни град разорен и опљачкан, саопштио је Кремљ.

Бокова је нагласила да је Унеско већ почео да разрађује варијанте рестаурације историјских споменика Палмире и да рачуна, превасходно, на блиску сарадњу с руским Ермитажем.

Путин је у недељу разговарао и са сиријским председником Башаром ел Асадом и честитао му ослобођење Палмире.

Путин је у разговору с Асадом нагласио да без обзира на то што је главни део руског војног контингента повучен, руска авијација наставља да помаже Сирији у борби против тероризма.

Сиријски председник је високо оценио помоћ руске авијације и навео да би ослобођење Палмире било немогуће без подршке Русије.

„Према речима Асада, апсолутно је очигледно да се води борба за нафту, али, како је приметио, нафте је свуда много, а Палмира је једна једина“, рекао је Песков.

Команда сиријске армије у недељу је саопштила да је Палмира ослобођена од терориста ДАЕШ-а уз подршку националне сиријске и руске авијације.

Древни споменици Палмире један су од шест објеката Светске баштине Унеска у Сирији. Они су били под контролом ДАЕШ-а од средине маја прошле године.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут