Чепурин: Војна неутралност Србије значајан фактор који доприноси јачању безбедности

28-03-2016 11:43:35 | | / vostok.rs |


Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин разговарали су данас о свеукупним односима двеју земаља, при чему су оценили да се ти односи развијају добро, у обостраном интересу.

Током разговора је констатовано да је у току заједнички рад на припреми свих стратешких тема у вези са сарадњом двеју земаља, пред предстојећу посету председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева Србији.

Чепурин је упознао Вучића са позитивним помаком у вези са идејом о бесцаринском извозу Фијатових возила, произведених у Србији, на тржиште Евроазијске економске уније. Јуче је прихваћен предлог о покретању процеса унификације трговинског режима између земаља Евроазијске економске уније и Србије, који би требало да буде коначно усвојен у мају ове године, а то ће омогућити деловање радних група Србије и Уније по питању Фијата и других тачака узајамне трговине.

Саговорници су закључили да ће отварање директне линије Ер Србије између Београда и Санкт Петербурга, 18. јуна ове године, много значити за јачање веза и развој сарадње двеју земаља, посебно у области трговине и туризма.

Амбасадор Чепурин је изразио подршку и солидарност са Србијом и србским народом поводом годишњице почетка бомбардовања Југославије од стране НАТО.

Какоје саопштено из Владе Србије, у разговору је истакнуто да су и 17 година након трагичних догађаја видљиве тешке последице агресије, која је довела до многобројних људских жртава, велике материјалне штете, те драстичних последица по мир и стабилност у региону.

Вучић и Чепурин сагласили су се да пресуда Хашког трибунала изречена Радовану Караџићу не сме бити искориштена за покушаје наметања колективне кривице једном народу, нити за довођење у питање статуса и овлашћења РС који проистичу из Дејтонског споразума.

Србски премијер и руски амбасадор су разговарали и о питању војне неутралности Србије као значајном фактору који доприноси јачању безбедности и стабилности на Балкану, али и у Европи у целини.

Руски дипломата је, како се наводи, изразио негодовање због кампање лажи који представници појединих невладиних организација износе против улоге Русије у ослободилачком Другом светском рату.

Истовремено, Чепурин је захвалио руководству Србије на привржености очувању идеала антифашистичке борбе и историјске истине.