Петронијевић: Другостепена пресуда Караџићу тек за три године

28-03-2016 12:13:52 | | / vostok.rs |

Адвокат Горан Петронијевић о најављеној жалби одбране бившег председника РС пред Трибуналом


Одбрана Радована Караџића већ је почела да ради на жалби на пресуду бившем председнику Републике Српске, али другостепену пресуду Апелационог већа Хашког суда реално је очекивати за отприлике три године. Првостепена пресуда Караџићу је најобимнија у историји суда у Хагу (2.600 страна), тако да ће и одбрана тражити продужење рока за најаву жалбе (више од 30 дана).

Говори овако за “Новости” адвокат Горан Петронијевић о најављеној жалби тима одбране Караџића и указује на то да је рок да суд одобри жалбу такође 30 дана. Потом ће, како каже, одбрана имати рок од нових 75 дана.

- Вероватно ћемо и ту тражити дужи рок, јер се жалимо по свим тачкама пресуде. Тужилаштво ће се, извесно је, такође жалити, а претопостављам да ће и Другостепено веће тражити додатне рокове за разматрање жалби. Све у свему, биће потребно до три године да се изрекне нова пресуда бившем председнику РС - каже Петронијевић.

Како објашњава, ови рокови у поступцима нису временски орочени, и зато ће пред судом све ићи релативно споро. Тужилаштво и одбрана, када дође време, срешће се још једанпут у судници на јавној седници, а потом се Другостепено веће повлачи и ради на затвореним седницима до доношења пресуде.

- Одустајање суда од случаја “Маркале” и још шест најстрашнијих инцидената снајперисања и гранатирања Сарајева у Караџићевој пресуди, уз нове доказе које одбрана намерава да пружи уз оне изведене на суђењу Младићу, може да унесе нову живост у суднице Трибуналу - примећује Патронијевић.

Новости