Чижов: ЕУ не може без Русије да се бори против тероризма

29-03-2016 09:50:15 | | / vostok.rs |


Заменик шефа руске дипломатије Олег Сиромолотов у петак ће разговарати о антитерористичкој сарадњи са замеником генералног секретара Европске спољнополитичке службе Педром Сераном и специјалним координатором Европске уније за борбу против тероризма Жилом де Керковом.

„Тема састанка биће сарадња у борби против тероризма“, рекао је стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов и додао да је датум састанка био утврђен пре недавних терористичких напада у Бриселу.

Он је истакао да ће на састанку бити речи и о бриселским нападима, као и да „Русија увек има шта да предложи“.

Чижов је посебно скренуо пажњу на објаве у европским медијима, у којима се земље ЕУ позивају да обрате пажњу на руско искуство у борби против тероризма, укључујући заштиту безбедности аеродрома.

Чижов је подсетио да је на последњем самиту Русија-ЕУ усвојена заједничка изјава о борби против тероризма.

„Имамо заједничко саопштење о борби против тероризма, које је усвојено на последњем самиту 28. јануара 2014. године“, рекао је Чижов.

Он је навео да је последња рунда разговора о овој теми на високом нивоу с Европском унијом одржана у новембру 2013. године у Москви. Тада је у руску престоницу допутовала тадашња директорка Европске спољнополитичке службе Мара Маринаки.

„Морам да приметим да су ова посета и њен датум усаглашени много пре бриселских терористичких напада. Мислим да је у њеној основи признавање објективне чињенице да се без сарадње у овој сфери с Русијом не може разговарати о ефикасности антитерористичке политике Европске уније“, рекао је Чижов.

Две експлозије одјекнуле су на међународном аеродрому у Бриселу 22. марта ујутру. Нешто касније догодила се и трећа експлозија на метро-станици Малбек. У нападима је погинуло 35 људи, а 340 је рањено. Одговорност за нападе преузео је ДАЕШ.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут