Ревизија тужбе државне заједнице БиХ против Србије не долази у обзир

29-03-2016 08:08:04 | | / vostok.rs |


Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не долази у обзир покретање ревизије поступка по тужби државне заједнице БиХ против Србије, како то најављује председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, и навео да такав Бакир Изетбеговић не може да буде фактор стабилности и мира.

Додик је Изетбеговићу поручио да би пре тога требало обновити тужбу против оних коју су, како је рекао, пуцали на свој народ на Маркалама.

Изетбеговић није БиХ и не може у име БиХ било шта да покрене или уради, навео је Додик поводом изјаве бошњачког члана трочланог Председништва БиХ да се анализира пресуда Хашког трибунал Караџићу и да ће, ако се утврди да има нових елемената, БиХ затражити ревизију поступка против Србије за геноцид.

„Нема тога који би се у име Републике Српске и Срба прикључио његовом захтеву да се обнови тужба против Србије у Међународном суду правде у Хагу“, рекао је Додик.

Наводећи да би обнављање било какве тужбе у име БиХ значило сагласност и Републике Српске, односно србског члана Председништва БиХ, Додик је истакао да је у потпуности уверен да те сагласности неће бити од Младена Иванића или било кога.

Председник Српске је оценио да је очигледно да је правовремено реаговање и став Владе Српске у вези са пресудом Хашког трибунала првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу довољно иритирала Изетбеговића, који мора да зна да ту своју љутњу може само да задржи за себе и да не може да говори у име БиХ.