Руска операција у Сирији нанела ударац енергетској независности Турске

29-03-2016 10:39:55 | | / vostok.rs |


Руске санкције Турској изазвале су мноштво проблема Анкари, међутим један од најтежих удараца нанесен након успешне операције руске војске у Сирији и то на перспективу енергетске индустрије те земље, пише лист „Ојлпрајс“.

Након уласка у конфликт са Русијом позиција Турске економије је драстично опала, с обзиром да је та земља још од 2002. године у потпуности зависна од руских енергената.

Како би умањила енергетску зависност, Турска је склопила неколико уговора о испоруци гаса са Катаром, што је за Анкару веома ризичан корак, јер гасовод треба да прође кроз Сирију, Ирак, као и територију где живе Курди.

Турска рачуна, пише „Ојлпрајс“, на то да ће Дамаск и Курди претрпети пораз у сиријском конфликту, те да ће се расподела снага у региону изменити, а у те сврхе Анкара је почела да развија односе са терористичким организацијама, између осталих и са ДАЕШ–ом, пише „Ојлпрајс“.

Међутим, након успешне војне операције Русије у Сирији џихадисти су почели да трпе поразе у низу и да губе положаје широм земље, што је утицало на планове Турске у стицању енергетске независности.

Такође, руска војна операција у Сирији ставила је тачку на пројекат изградње гасовода Турска–Катар, закључује аутор чланка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут