Попис становништва у Републици Србској и Федерацији БиХ и политичке манипулације

29-03-2016 12:47:14 | | / vostok.rs |


Званични резултати пописа становништва у Републици Србској и Федерацији БиХ нису објављени ни после скоро три године. Крајњи рок за њихово објављивање да би били валидни истиче 1. јула текуће године. Спор око пописа становништва између Републике Српске и Федерације БиХ је тај што Федерација БиХ инсистира да под домицилно становништво буду подведена сва лица која већ годинама живе и раде у иностранству.

За „Восток“ је говорио војно-политички аналитичар пуковник др Гостимир Поповић.

Попис становништва у Републици Србској и Федерацији БиХ је обављен пре три године. Резултати нису још објављени. Зашто подаци нису објављени, да ли можда стоји политичка позадина иза резултата пописа

- Када говоримо о последњем попису на овом простору, односно Републици Србској и Федерацији БиХ морамо да анализирамо три кључна фактора, а они су: Република Србска, федерација БиХ и међународни фактор у виду представника Евростата, организације за статистичке податке у ЕУ. Република Србска је урадила све своје задатке и држи се прописа и договора, те онога што је реално, односно у оквиру науке о статистици. Федерација БиХ би желела да искористи ту позицију те да у пописну масу убаци људе који не живе ни на који начин на овом простору, ни на простору Републике Српске, ни на простору Федерације БиХ. У заједничким институцијама представници бошњачких политичких партија се труде и желе да то на сваки начин искористе, односно да би преузели одређене надлежности или да би чак они управљали с тим, иако је то потпуно противзаконито.

Резултата пописа још нема, али имамо стравичан политички притисак на Републику Српску да се прогласе неки резултати који у ствари не би били резултати, него би били подлога за многе политичке манипулације, притиске и уцењивања. У том правцу, Република Србска и њене институције, посебно Завод за статистику Републике Српске на челу са директором Радмилом Чичковић је одрадио перфектно свој део посла и не дозвољава да се било која друга ствар провуче мимо Завода за статистику. Међутим, велики су притисци од стране Сарајева и бошњачких политичких кругова, а на неки начин имамо и бочне притиске од представника Евростата, а који навијају за став из Сарајева.

То ће бити у наредниом периоду велики проблем и очекује се расплет у три правца. Први правац је да се све уради по закону и да се резултати пописа попишу како то захтева струка и стандарди статистике, а што је врло мало вероватно. Други правац је да неко из Савета министара узме себи за право и на неки „миг“ прогласи резултате мимо Републике Српске, што би било погубно. И трећи правац, ако буде принуђена, Република Србска ће заиста морати сама да прогласи резултате пописа на територији Републике Српске и да стане иза њих, те да се наредних десет година бори за то јер ће имати велике притиске због проглашавања резултата. У крајњој линији то није ни битно, битно је да Република Србска има своје податке, да има своју статистику и да на основу ње базира неке следеће статистике.

То су та три правца и питање је веома осетљиво. Требамо га дати на решавање институцијама, али и представницима Републике Српске у заједничким институцијама који за сада нажалост само ћуте, уместо да се јасно и беспкомпромисно огласе по овом питању.

Када би Република Србска објавила своје резултате на основу пописа који је урађен, најважније је питање то, а што потенцира и Република Србска, да су у многим местима, на једној адреси, чак и у привредним објектима, пријављене особе у великом броју, па чак и до седамдесет њих. Много особа улази у податке пописа становништва иако оне не живе ту, а како је наведено у попису. Како решити тај проблем.?


Када говоримо о том проблему, Република Србска и њен Завод за статистику има могућност да тачно раздвоји становнике и оне који то нису. Управо због тога из Сарајева зазиру од података Републике Српске јер су они прави и коректни. У том смислу, подаци Републике Српске би били много коректнији него заједнички подаци, као и подаци из Федерације БиХ. Република Србска има у свом програму како ће то урадити и заиста очекујем ако се буде морало да се то и уради. Спорни подаци се могу подвести под одређене фусноте и додатне статистичке показатеље. Најгора ситуација је игнорисање и притисак на Републику Српску који је сада огроман и она сада мора одолети.

Вања Савићевић,


КАТЕГОРИЈЕ