Пољска: Апликација уређује брачне односе

30-03-2016 06:45:38 | | / vostok.rs |


Мобилна апликација МИКАЗА, створена у Пољској, помоћи ће партнерима да праведно поделе обавезе у кући.

У Пољској је, на иницијативу Института друштвених студија, направљена и представљена мобилна апликација МИКАЗА, која има задатак да праведно подели рутинске кућне послове међу партнерима.

Апликација је за сада направљена за андроид телефоне и може се преузети у пару са особом са којом имате намеру да делите кућне послове. Следећи корак је прављење списка, а корисници могу и да се руководе већ понуђеним списком.

Корисници апликације уз помоћ списка задатака могу да планирају своје обавезе и након што их испуне да добију поене за то. Поента је да у одређеном временском периоду партнери сакупе приближно исти број поена. То би значило да су кућни послови равноправно подељени и обављени.

Апликација може да се преузме са сајта www.getmicasa.pl или путем везе https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.getmicasa.micasa.

Институт друштвених студија, иницијатор тог пројекта, наводи да, без обзира што су равноправни партнерски односи за већину Пољака и Пољакиња идеал којем теже, у стварности жене и даље много више раде по кући. Наиме, жене више пеглају (82 одсто), перу (81 одсто), кувају (62 одсто), перу судове (58 одсто) и чисте кућу (58 одсто).

Према подацима Главне статистичке службе Пољске, 30 одсто жена је пасивно на професионалном плану. Више од 41 одсто њих кажу да је главни разлог за то што нису професионално ангажоване управо то што имају исувише много породичних обавеза и послова у кући.