Асад: Светске силе желе да сиријска војска изгуби рат

30-03-2016 08:57:48 | | / vostok.rs |


Успеси сиријске војске и руске авијације неће пореметити већ убрзати политички процес у Сирији, изјавио је за Спутњик председник те земље Башар ел Асад.

Како је рекао, Саудијска Арабија, Турска, Француска и Велика Британија играју на карту да ће сиријска армија изгубити рат јер би на тај начин успели да наметну своје услове на женевским преговорима.

Говорећи о преговорима, Асад је истакао да је Дамаск веома флексибилан у свим питањима, док је главни циљ недопустити да промакне шанса како би се пронашло политичко решење за Сирију.

„Има оних који оптужују Сирију и Русију да покушавају да представе руску војну подршку у борби против тероризма као умешаност зарад помоћи сиријском председнику, као и да на тај начин ремете ток политичког процеса. Могуће је да је то и могло да буде истина, али Дамаск је од самог почетка показао флексибилност по свим питањима“, рекао је он и додао да су се сиријске власти током претходних пет година одазивале на све иницијативе за решавање сиријског конфликта.

Руска подршка указана сиријским пријатељима, како је рекао, допринеће бржем проналаску политичког решења, а Сирија по том питању није мењала свој став ни пре војне интервенције Русије у Сирији, као ни после.

„Ми смо отпутовали у Женеву да покажемо да смо флексибилни. Истовремено, победе сиријске војске утицаће на светске силе и државе које коче политички процес у земљи, будући да Саудијска Арабија, Турска, Француска и Велика Британија играју на карту да ће сиријска војска изгубити како би наметнули своје услове у женевским преговорима. С тим у вези, успеси сиријске војске ће само убрзати политички процес“, истакао је Асад.

Комплетан интервју са сиријским председником биће објављен 30. и 31. марта.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут