ПАСТОР-ЧЕКИСТА СА ПЕТ ЗВЕЗДИЦА (II)

22-03-2014 09:38:56 | | / mojenovosti.com |

Турчиновје коначно, био на Мајдану,истинанастојао је да остане у другом плану, пошто не боли да се екпонира

Није тајна да се пастор са пет звездица у „Баткившчини „Лидије Тимошенко увек бавио обавештајним и контраобавештајним активностима.

У партијском газдинству „Баткившчине „ Турчанов је увек био задужен за обавештајнуи контрабавештајну делатност, а паралелнос тим била му је поверена и партијска каса.

У тим пословима Алекснадру Валентиновичу нкад није имаоравног.

Успешни вишегодишњи рад у тој специфичној сфери омогућило јеверном следбенику и сараднику Јулије Тимошенкода постанешеф Служба безбдности када је Јушшенкоиазбран за председникаУкрајине, а пани Јулијабила именована за председника Владе.

Подсећамо да је у фебруари 2005. Турченовпосато шеф Службе безбедоси Украјине, авећ 27. јула те године саопштио да располаже непроседнмим доказима дакомпанија „РосУкрЕнерго „, посредник „Гаспрома „ у транспорту туркменсног гасакроз територију Русије и Украјине контролише криминлна група међународног ранга.

Семјон Магиљевич, бос организованог криминала у постсовјетском простору

Имао је у виду Семјон Магиљевича,једног од лидера организованог криминала на читавом постсовјетском простору који је најпре емигрирао у Израел, а затим у Мађарску, а има државлјанство Русије, Украјине,Израела и Мађарске и за њим је ФБР рсписао потерницу.

Шта се даље десило?

У знак протестазбпг смене ЈулијеТимошенко с функцијепредседнице Владе Украјинеу септебру 2005.г.,Турчинов је најавиооставку.

У марту 2006.А. Турчинов и Андреј Кожемјакин, бившизаменик Турчинова у Служби безбедесот, такође посланик у партији ЈулијеТимошенко,позвани су Државно тужилаштво,како је тада саопштено,као сведоци у кривичном делу уништавањадоказау оператвно-истражном поступку у случајузлочиначкогделовања кримиалногклана Семјона Могиљевича,а за дело незаконитог прислушкивањателефонских разговорадописника листа “Данас“ ( Сегодня) Александра Корчинског.

Истрагом је утврђено да су8. септембра 2005.г. уништени материјали20-томног оперативно-истражногпоступкакоје је водио СБУ током 12 година праћења делатности Семјона Могиљевича.

Као што је касније било установљено,материјали су били уништени по свим правилима о вођењу канцеларијског пословања.

Апелациони суд Кијевске облси је 2007.г.је обуставио судски поступако незаконитом уништавањусписа случајаМогиљевича .Случај је био окончан на молбугенералногтужиоца који је одустао од своје апелације.Том приликом се генерални тужилац извиниозаиницјативусвог заменика Виктора Шокина,који је захтеваовођење кривичног поступка.

У неким срединамајебила прохваћена верзијада је до уништавање архиве СБУ о С. Могиљовичудошлона захтевА. Турчинова и А. Кожемјакинапоследњих дана љихове дужности у СБУ,а то је урађено по директном наређењу Јулије Тимошенко.

Према тој верзији, досија нису уништена, него су предата руским специјалним службама.Управосе тиме,наводно,објашњава,одбацивање кривичног делау сучају А.Турчинова и А.Кожемјакинакоје је учињено уз суделовање тобоже проруски расположеног генералногтужиоцаАлександра Медведка.

Викиликс јавља

Прошло је од тада неколико година, а на крају 2010. пет водећихсветских листоваЊујорк тајмс (САД), Гардиан( ВеликаБританија ),Монд ( Француска ),Ел Паис ( Шпанија ) иШпигел (Немачка) почели су да објавњују материјале које им је доставио„Виликс“(Wikileaks).

У једном од докуменатапренетје разговорбившег миниситра унутрашњих послова УкрајинеЈурија Луценкасаамеричким амбасадором у Кијеву.„

Том приликом је наранџастиминистарунутрашњих пословаУкрајинеЈуриј Луценкообавестио америчког амбасадора даје добио затев од главног државногтужиоцада ухапси Александра Турчинова иАндрејаКожемјакина,сарднике Јулије Тимошенко, затошто су уништили докумната у којима се говори о повезаности Јулије Тимошенко са криминалним бизнисменом Семјоном Мгиљевичем.

Луценко је назвао захтев главног државног тужоца Медвдекасуманутим и природно, није поступио по њему „наводи се у депеши Викиликса.

Подсећамо да је ФБРСемјона Могиљевича,позантог такође и под именом Сергеј Шнајдер,уврстило у списак 10 најтраженијих криминалаца.

Бизнисмени Семјон Могиљвич (Шнајдер ) и Дмитриј Фирташ

Портал „Фокус.ца“ је 2009.г. писао:
„У Украјини се име Могиљевич доводи уконтекстса делатношћукомпаније „РосУкрЕнерго „.Познатаруска новинарка Јулија Латињина је тврдила да јеова компанија,иначе посредник у дистрибуцијигаса,је власништво Семјона Могиљевича (Шнајдера ),а неукрајинског бизнисмена Дмитрија Фирташа.

Подсећамо да је тај Фирташ2002. г. основао компанију „EuralTransGas“која јесклопилаексклузивниуговор за дистрибуцију туркменксог гаса Украјини, да би годину дана каснијеосновао компанију „Emfesz „ која је добила лиценцу за продају природног гаса Пољској.

Године 2004.г. заједно са „Гаспромом „ Фирташ оснива компанију„РосУкрЕнерго „која се специјализовала за промет природног гаса Украјини и земљама Европске Уније.

Фирташа хапси аустријскаполиција

Како пише портал „Столетие RU“ ових дана је стигло саопштење из Аустрије:
„Криминалистичкаполицијајеу БечупривелаДмитрија Фирташа, једног од најбогатијих људи Украјине.Хапшење је извршено назахтевФБР која Фирташа сумњичиза учешће у стварањуорганизованезлочиначке групе,„ саопштила је аустријска агенција АРА.

Секретар за штаму Федералне криминалистичкеполиције Аустријеје изјавио да Дмитриј Ф.( службено се презиме не наводи ) „задржан у вези свишегодишњим истрагамаФедералног истражног бироаСАДза сумњу о учешћу у стварањуорганозоване злочиначке групе“.

Дмитриј Фирташ је власник међународне холдинг компаније „Group of Dmitry Firtash „( Groupe DF),која обједињујепроизводњу у области хемијске индустрије, енергетике и некретнина,и један је од сувласника „RosUkrEnergo „.

Према подацима из 2013. г.он заузима четврто место на рејтингу најбогатијих људи у Украјини са капиталом од 3,327 милијарди долара.Аустријска агенцијаје такође саопштила„да Фирташево хапшење нема никакве везе са актуелномполитичком ситуацијом у Украјини.“

У шта је, наравно, тешко поверовати,јер како год се узме, конци не могу, а да не воде од Фирташа право до в.д. пресдедника Украјине Турчинова.

Подсетимо да се својевремено„гасна принцеза „ Јулија Тимошенко својски порудила да протера „RosUkrEnergo „ са украјинскогтржишта гаса.

Дуга и замршена криминално-бизнисменска сторија са наставком

Али то је врло дугаи замршенакриминално-бизнисменска сторија, која,као што је очигледно, имасвој наставак. Уосталом,након брзог одласка из СБУса позамашном фонотеком записа телефонских разговора огромногбројадржавних чиновника,Александр Валентинович Турчиновје добио квалитетно нове нове могућности да утиче намноге припданике украјинске полтичке и бизнис елите.

Обившем министруЈурију Лиценку-све најгоре

Због прислушкивањаод стране СБУ у време док је на њеном челу био „пастор-чекиста „,жалиле су се многе утицајне личности из украјинског „политикума „,међу којима је на примербио иједан од спонзора „Мајдана“Пјотр Порошенко,“чоколадни барон „ ( бомбони фирме „Рошен „), као и тадашњи министар унутрашњихпослова Јуриј Луценко.О коме је,узгред буди речемо, Турчинов овако расуђивао:
„Министру унутрашњих пословаЈурију Луценкује свједно коме служи.Зато што лажљивијег и аморланијег министра још из времена ЛеонидаКучмеми нисмо имали.“

ИВиктор Јушченко оптужује Турчинова

У августу2005. г. није издражао чак ну Виктор Јушченкоизјавивши да „у Украјини навелико цуре информације из поверљивих извора владиних служби,“чиме је практично поставио службену одгворностТурчанова.

Кад је „пастор-чекситаТурчинов„ био секретар Лењинског комсомола

Не смеју се заборавити ни некедруге чињеницеиз биографије „пастора-чекисте“ Турчинова.Он је у периоду од 1987-1990. г.био секретар рајкома ( рејонског комитета ) Лењинског комсомола ( Комунистичкогсавеза омладине ), да би касније узнапредоваодо шефа одељења за агитацију и пропаганду Дњепропетрвскогобкома комсомола ( обласногкомитета комунистичкеомладине).

Како су тада јављали медији, године 1989. Турчинов је пружио подршку предузетнику –почетнику Јулији Тимошенкоуоснивању Центра за младе „Терминал „ у оквируДњепропетровског обласног комитета Лењинског комсомола,у којему је онабила на функцији комерцијалног директора.Од тог времена њих двојемарширајуруку под руку крозполитички живот Украјине.

Нерасветљени моментииз транзиције и раздржављењаУкрајине

Остао је досаднерасветљенједанпериод,кад јеТурчинов 1992.г. постављен за председника комитета за раздржављење и демонополизацију произвдоње Дњепроптровског административног округа,да би већ након годину дана постао саветник премијера ЛеонидаКучмеза питања макроекономије.

Био је вице-председник Украјинског савеза индустријалаца и предузетника,затим члан Савета те асоцијације. Након оставкеКучме на функцију председника Владе, Турчинов је постављен за генералног директораИнститута екномских рефроми, шеф лабораторије за истраживањасиве економије Института Росин НАН Украјине.

Ккав је,уствари, био Леонид Кучма по Турчинову

Он сам о томе каже:
„Ја самзаиста био саветник премијера Кучме.Да сам му помагао да победи на председничким избрима, онда бих могао рећи да се односим премапредседнику Кучми као Сахаров према „водоничној бомби „( он је веома жалио што је изумио тосмртоносно оружјеогромне разорне моћи ). Срећом, нисам имао удела у доласку Кучме на власт, па према томе нема о чему да причам „.

НиВитја Јушченко, који је сада већ одрастао дечак,му није био добар

До победе Јушченка на председничким изборима,Турчиновкје био један од његових приврженика.

Поштоје поднео оставку на дужност шефа СБУ, Турчиновје почео да јавно иступа против Јушченка:

„Не слажем се смногим мојим колегама који говореда је председник коректан,добар, алинаиван,да он трепће очима,док му се иза леђа плету интригеоко „РосУкрЕнерго“ о којему нико ништа не зна.

Сматрам да Јушченко није нимало наиван, као штонеки настоје да га представе.Имао је времена дауђеу све нијансеу свом окруижењу,у њихове интересе,у полтику коју је водила Влада у корист схема које и сада функцвионишу исто као у време Кучма-Јанукович...

Сматрам да је Витја Јушченкоп већ одрастао дечак.Он је у стању да оговараза деловање свог окружења,за решењакојадоноси,или их активно подржава „, говорио је Ачекснадр Валетинович Турчинов, а забележио и објавио „Главред „ 7. фебруара 2006. г.

То АлександруВалентиновичу, наравно, ни најмање није сметало да од маја 2007. г. заузме положај првогзаменикасекертараСавета националне безбедесоти, или да оддецембра 2007.г. па до марта 2010.буде први вице-премиејер код истог тог председника Витје Јушченка.

Сада Турчинов сам самцит „рулује „ целом државом, као пастор- чекситаса пет звездица, а имао би их још, да их није,будући да су сијале у сазвежђу комсомола на црвеном небу комунзма над Украјином није,из предострожности,свена време погасио.

Бранко Ракочевић