Налазите се на страници > Почетна > Блог > Зашто САД окрећу леђа Пољској

Зашто САД окрећу леђа Пољској

30-03-2016 08:12:39 | | / vostok.rs |


Током посете Америци председник Пољске Анджеј Дуда неће се састати са кључним америчким политичарима. Ни представници бизниса не горе од жеље да се виде са Дудом.

„Таквих потреса у пољско-америчким односима није било у последњих 30 година. А главни разлог је спор о пољском Уставном суду. У САД је Врховни суд — светиња, управо је зато и дошло до тако оштре реакције Американаца на оно што они сматрају ударцем на права пољске судске власти", пише утицајни пољски лист „Жeчпoспoлитa“.

Упоредо са политичким односима, проблем је почео да задире и у сферу економије.

„Водеће америчке фирме заустављају своје инвестиције, због несигурности које се могу јавити поводом могуће дубље политичке кризе“, стоји у наставку текста „Жeчпoспoлитa“, који се позива на дипломатске изворе у Вашингтону.

Американци су више пута сигнализирали пољским властима да би се спор у вези са пољским Уставним судом могао негативно одразити на пољско-америчке односе, а изгледа да су се први конкретни знаци појавили.

На програму посете САД пољског председника Дуде нема ниједног састанка са представницима Беле куће и Конгреса. Анджеј Дуда ће се састати само са Крисом Смитом, чланом Представничког дома испред „пољске“ групе у америчком парламенту.

С друге стране, за неколико дана, лидер „Комитета за заштиту демократије“ Матеуш Кијовски, који је против измена закона о Уставном суду, имаће у Вашингтону неколико састанака са представницима Стејт департмента и Конгреса у оквиру посете коју организује врло утицајни амерички аналитички центар „Фридом хаус“.

Дана 28. децембра 2015. године председник Дуда потврдио је промене закона о Уставном суду и тиме изазвао бројне критике опозиције. Уставни суд, према предвиђеним изменама не може да укине овлашћења судијама, већ ће само имати право да припреми одговарајући захтев и да га упути Доњем дому парламента на разматрање.

Такође, предвиђа се и да се број судија повећа са 9 на 15. Закон је изазвао бројна негодовања и у редовима Европске комисије, која је у Пољску тим поводом послала експерте Венецијанске комисије да испитају стање ствари на лицу места.

Касније је сам Уставни суд установио да предвиђене измене не би биле у складу са уставом државе. Влада Пољске није прихватила ову одлуку.

Након што су измене ипак биле унесене, широм Пољске су били одржани бројни протести против политике владајуће партије, које је организовао „Комитет за заштиту демократије“.