Асад: Париз, Лондон, Анкара и Ријад директно подржавају тероризам

30-03-2016 03:20:06 | | / vostok.rs |


Тероризам у Сирији и Ираку добија директну подршку из Турске, Саудијске Арабије, Француске и Велике Британије, изјавио је председник Сирије Башар ел Асад за Спутњик.

„Тероризам је прави проблем. Морамо да се боримо против њега на међународном нивоу, јер тероризам не утиче само на Сирију. Тероризам постоји у Ираку. Њега директно подржава Турска. Директно га подржавају владајућа краљевска породица Саудијске Арабије и велики број западних земаља, а посебно Француска и Велика Британија“, истиче Асад.

„Што се осталих држава тиче, оне посматрају, надгледају. Оне не раде никакав битан посао по том питању“, сматра Асад.

Руске војне базе у Сирији су потребне због равнотеже у свету

Председник Сирије Башар Асад изјавио је да не сматра размештање руских војних база на територији земље окупацијом. По његовим речима, присуство руских војника је пријатељски гест, усмерен на подршку стабилности и безбедности у Сирији.

„Нашим односима са Русијом је више од шест деценија, изграђени су на поверењу и транспарентности… Са друге стране Русија се сада у својој политици опире на принципима, ми се исто опиремо на принципе. Зато, када се у Сирији појављују руске војне базе, то није окупација, већ супротно — то је јачање пријатељства, то је јачање стабилности и безбедности. Ми исто то желимо", рекао је Асад.

Руске војне базе у Сирији су потребне, не само ради борбе против тероризма, већ и ради подршке равнотеже у свету у целини, изјавио је сиријски председник.

„То са једне стране, а са друге оне (базе) везане су не само за борбу против тероризма, већ и са међународном ситуацијом у целини и, на жалост, Запад у току „хладног рата“ и након њега, чак и данас, није променио своју политику: он жели хегемонију у доношењу међународних одлука и УН нису могле испунити улогу чувара мира у свету, чак и данас, како би вратиле себи свој прави статус“, навео је Асад.

„Војне базе нама, вама, требају ради међународне равнотеже у свету. То је истина, слагали се ми с тим или не, али је то сада потребно“, нагласио је сиријски председник.

При томе, она је навео да Дамаск на својој територији жели само руске базе.

„Мислим само на Русију, других земаља нема“, нагласио је Асад, одговарајући на питање на чије тачно базе мисли.

Сиријски председник сматра да је Сирији потребно руско војно присуство, чак и у случају стабилизације ситуације у земљи.

„Ако се говори о садашњици, периоду борбе против тероризма — да, наравно, потребно нам је њихово присуство, јер су они ефикасни у борби против тероризма, чак и ако сe ситуација у Сирији на плану безбедности стабилизује“, сматра Асад.

У исто време, сиријски председник је нагласио да сам период борбе против тероризма у Сирији може дуго да потраје.

„Процес борбе против тероризма није брз и муњевит. Тероризам се за деценију раширио у овом региону и биће потребно много времена да буде поражен", навео је Асад.

Асад сматра немогућом федерализацију Сирије

Федерализација Сирије је немогућа, земља је сувише мала, сматра Асад.

„Са тачке гледишта географије, Сирија је јако мала како би у њој била могућа федерализација. Она је, можда, мања него већина руских република. Са тачке гледишта социолога, за федерализацију је потребно да делови друштва не могу да живе заједно. Тога у Сирији није било, а то је главни принцип. Не мислим да је Сирија спремна за федерализацију, нема природних фактора да би она била могућа“, рекао је сиријски председник.

Он сматра да већина Курда жели да живи у унитарној Сирији.

„Питање федерализације је повезана са Уставом. Уставу је потребан пристанак народа, али постоји схватање да су потребне неке измене у плану курдске федерализације. Већина Курда жели да живи у оквиру јединствене Сирије, у оквиру централизиване власти у политичком плану, а не федералном“, рекао је Асад.

Штета од рата у Сирији превазилази 200 милијарди долара

Штета у Сирији од грађанског рата који траје од 2011. године већ превазилази 200 милијарди долара, изјавио је сиријски председник Башар Асад.

„Економска штета и штета у инфраструктури превазилази 200 милијарди долара. Економска питања се могу решити одмах, чим се ситуација у Сирији стабилизује. Међутим, за обнову инфраструктуре треба много времена", рекао је Асад.

Избеглице ће почети да се враћају у Сирију када се појави нада у побољшање ситуације

Појава наде у побољшање ситуације у Сирији омогућиће повратак избеглица кући, рекао је Асад.

Према речима сиријског лидера, руководство земље предузима мере како би грађани имали што мање разлога за миграцију.

„Почели смо рад на обнови инфраструктуре земље још пре завршетка кризе како би се, по могућности, смањио утицај последица економске штете и штете нанесене инфраструктури земље на сиријске грађане и у исто време како би се смањио одлив избеглица ван граница земље", нагласио је сиријски председник.

„Можда би неки желели да се врате кад виде да постоји нада у побољшање ситуације", рекао је сиријски председник.

У исто време он је указао да разлог миграције Сиријаца није само терористичка претња.

„Разлози за миграцију нису само тероризам и ситуација у области безбедности. Они се крију у блокади, у увођењу западних санкција против Сирије. Многи људи су напустили безбедна подручја у којима нема тероризма због животног стандарда. Становници себи више не могу да обезбеде све што им је неопходно за живот. Тако да држава треба да предузме кораке, макар и најелементарније, за побољшање економске ситуације и ситуације у сфери услуга у Сирији. То је оно чиме се сада бавимо у плану обнове", рекао је Асад.

У обнови Сирије Дамаск ће се ослањати на Русију, Кину и Иран


Дамаск ће се приликом обнове Сирије ослањати на Русију, Кину, Иран, чак и ако Запад буде желео да учествује у том пројекту, изјавио је Асад.

„Процес обнове у сваком случају је користан оним компанијама које у њој учествују, посебно ако успеју да добију кредите од оних земаља које их подржавају. Наравно, ми очекујемо да ће се процес ослањати на три главне државе које су подржавале Сирију за време ове кризе — то су Русија, Кина, Иран. Међутим, сматрам да ће многе државе које су биле против Сирије — мислим, пре свих, на западне државе — покушати да пошаљу своје компаније да учествују у том процесу. Међутим, за нас у Сирији нема сумње да ћемо се обратити, пре свих, пријатељским државама", изјавио је Асад.

Према његовим речима, ако се постави то питање „било којем сиријском грађанину, његов одговор, политички и емоционални, биће такав да ми поздрављамо, пре свих, компаније из те три земље, највише из Русије".

„Женева 3" је покренула решавање сиријског проблема

На последњем међусиријском састанку у Женеви покренути су успешни преговори, а ако се то настави остале рунде биће продуктивне, изјавио је председник Сирије.

„Наравно, за сада не можемо рећи да је у женевским преговорима нешто постигнуто, али смо почели од главне ствари, од израде главних принципа на којима ће се градити преговори, јер сваки преговори без одређених принципа на којима се они темеље постану хаотични, не могу ни до чега да доведу и остављају свакој страни могућност за показивање упорности и омогућавају другим земљама да се у њих необјективно мешају", рекао је сиријски председник.

Он је изјавио да су почели разговори о документима о принципима преговора. Према његовим речима, делегација званичног Дамаска је радила са специјалним изаслаником УН Стафаном де Мистуром, „а не са супротном страном са којом ће водити преговоре".

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ