План Турске: Три милиона избеглица населиће курдске градове?

31-03-2016 01:09:43 | | / vostok.rs |


Курди из Турске саопштили су да је Анкара припремила план издавања држављанства за три милиона избеглица из Сирије, као и да ће их раселити у градовима где живе Курди, како би у тим деловима земље осигурали власт.

„Подржавамо напоре да се смањи количина избеглица, али турске власти имају сасвим другачији циљ. Они желе да осигурају власт не територији где живе Курди“, рекао је посланик Народно-демократске партије Махмуд Торгул.

Према његовим речима, Партија правде и развоја, предвођена турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, рачуна да ће помоћу гласова нових грађана спровести реформе и претворити Турску у председничку државу.

Према турском законодавству, странци који у Турској проведу пет година стичу право на држављанство. До сада је забележено 152.000 деце које су се родиле у Турској, чији су родитељи избеглице из Сирије.

Противници идеје турских власти наводе да на овај начин Анкара жели да претвори пограничну територију у својеврсну тампон-зону, као и да ће у ту сврху бити утрошено шест милијарди евра помоћи коју је ЕУ понудила Турској.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут