Асад спреман за превремене председничке изборе

31-03-2016 02:13:39 | | / vostok.rs |


Сиријски председник је рекао у интервјуу за Спутњик да је спреман за председничке изборе, ако то жели народ.

„То зависи од става сиријског народа. Ако народ жели одржавање ванредних председничких избора, ако таква воља постоји, то за мене није проблем. Савршено је природно одговорити на вољу народа, а не неких опозиционих снага. То питање се тиче сваког сиријског грађанина, јер сваки грађанин гласа за тог председника“, рекао је Башар ел Асад.

„Принципијелно, ја немам никакав проблем са тим, јер председник не може да ради без народне подршке. Ако председник не поседује народну подршку, увек ће бити спреман на сличне кораке. Могу да кажем да то за нас није принципијелан проблем. Међутим, да би се предузео такав корак, потребно је мишљење јавног мњења у Сирији, а не мишљење Владе и председника“, навео је Асад.

Реалност је да је руска авијација била веома успешна у Сирији

Ако се упореди ситуација у Сирије за време операције америчке коалиције и након почетка операције Ваздушно-космичких снага Русије доказује да је Русија постигла велике успехе, наносећи терористима значајну штету, рекао еј сиријски председник.

Одговарајући на питање, како оцењује војне успехе Ваздушно-космичких снага Русије у борби против тероризма у Сирији, Асад је навео да се „чињенице виде на земљи“.

„Хајде да направимо једноставно поређење. Каква је била ситуација до почетка операције Ваздушно-комсичких снага Русије у Сирији, када је западна коалиција која је створена пре годину и по дана дејствовала „на земљи"? Тероризам се раширио, заузевши велики део територије Сирије и Ирака. Каква је ситуација након 6 месеци од почетка руске операције у Сирији? Снаге терориста су почеле да се повлаче, посебно, ДАЕШ. Зато, сама реалност доказује чињеницу да су Руси, по нашем мишљењу, имали велике успехе, посебно, у војној области, на бојном пољу, наносећи тероризму значајан пораз“, изјавбио је Асад.

При томе, он је додао да „у сваком случају, борба против тероризма још није завршена, она се наставља".

Асад против мировних снага у Сирији

Увођење мировних снага у Сирији је нелогично и немогуће, сматра Асад.

„То је нереално, јер такве снаге, као по правилу, дејствују у складу са међународним споразумом. Слични споразуми треба да добоију одобрење држава. Којих држава? У овом случају, нема других држава. Постоји само сиријска држава као једна земља. А друга страна није држава, то је терористичка групација. Зар може УН потписати споразум са терористичким организацијама?", запитао се сиријски председник.

Асад је навео да је то „потпуно нелогично"

„Чак и ако би они пожелели да то ураде, које снаге ће то бити? Није познато. Ради се о групацијама које се појављају и нестају, уједињују се и распадају. Ситуација није јасна. У исто време, са војне тачке гледишта, треба да постоје две војске са обе стране границе.

Постоји споразум који јасно одређују позиције са тачке гледишта географије… Све то не постоји. Ако ми пристанемо и позовемо те снаге, како ће оне деловати? Зато и говорим, да је то немогуће“, нагласио је он.

Асад о примирју: „Више, него добро"


Председник Сирије сматра да је примирје у земљи успешно, многе групе су пристале да положе оружје и пређу на политичко решавање проблема.

„Примирје је успело, тј. оно је боље, него што су многи очекивали… Јер је очекивано да ће примирје бити неуспешно. Можемо рећи да се успех примирја може оценити као „добро" или чак и боље, него „добро"", изјавио је Асад.

Он је навео да у разговорима руске и америчке стране постоје размимоилажење о одређивању које групе треба класификовати терористичким.

„Међутим, постоји овакав предлог како да се поправи ова ситуација: свака организација или група, која примењује примирје, која пристаје на дијалог са руском страном или са сиријском државом — такве групе ћемо сматрати онима који су прешли са тероризма на политичку активност", изјавио је он.

Према речима Асада, „убрзавање процеса примирја, успостављање комуникација са милитантима који желе да положе оружје или се боре против тероризма заједно са сиријском државом и са пријатељима које подржавају сиријску државу, пре свега са Русијом и Ираном — важнији је задатак, од класифијкације терористичких организација".

„За нас, као за државу постоји овакав приступ: спремни смо да прихватимо сваког милитанта који жели да положи оружје како би се вратила ситуација у нормалу и избегне се даље крвопролиће у Сирији", нагласио је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ