Клинтонова: Балтичке земље би могле да се окрену Русији

01-04-2016 10:37:19 | | / vostok.rs |


У земљама НАТО-а, на пример, у балтичким државама, могли би да се нађу „политичари и снаге који симпатишу Русију“, уколико осете да Сједињене Америчке Државе могу да напусте Алијансу, изјавила је за амерички канал МСНБЦ кандидаткиња демократа за председника САД Хилари Клинтон.

Бивша америчка државна секретарка сматра да треба да буде јасно да НАТО може да се супротстави Русији на границама балтичких држава које страхују од наводне руске агресије.

„Мислим да не можемо да постигнемо оно што желимо од земаља НАТО-а ако се понашамо као да би САД могле у било ком моменту да оду. Уз такав приступ, на пример, у балтичким државама ће се наћи политичари и снаге који симпатишу Русију, на пример, руско-језично становништво које ће својим лидерима рећи: ’Знате, Америка је отишла. Хајде да почнемо да се договарамо с Русијом“, сматра Клинтонова.

Она је, такође, навела да је Алијансу потребно модернизовати.

„У средишту пажње наше алијансе увек је била Русија. Затим смо се пребацили на Иран. Потребно је свестрано проучавање ситуације како бисмо схватили како НАТО може да учврсти своју одбрану и безбедност својих партнера у Европи“, рекла је она.

Раније је други кандидат за функцију америчког председника, републиканац Доналд Трамп, изјавио да САД треба да смање степен свог учешћа у НАТО-у јер чланство у Алијанси изискује превише трошкова у америчком буџету“.