Вучић: Жестоко ћу се борити против Шешељеве политике

01-04-2016 01:07:27 | | / vostok.rs |


Када је реч о пресуди лидеру радикала Војиславу Шешељу, Вучић је рекао да је од почетка то био недвосмислено политички процес "и када су га тражили, и када су га пустили, и када су га опет тражили".

"Можете да замислите колико бисмо били подрвргнути подсмеху да смо га изручили пре 25 дана када су написали пресуду и знали да ће бити ослобођен", истакао је премијер.

Нагласио је да поносан што је Влада штитила достојанство Србије, грађана Србије и грађанина Војислава Шешеља.

Нагласио је да према њему нема лични анимозитет, али да ће се његовој политици жестоко супротстављати, јер она гура Србију у изолацију.

"Њему и његовој породици желим све најбоље и срећу у животу. Оно што је проблем је његова политика која нема везе са пресудом и жестоко ћемо јој се супростављати јер мислимо да је то политика која гура Србију прошлост, у нестабилност, у муке, економске недаће, и која би нас изоловала од свих народа на Балкану и Европи", указао је Вучић.

"Уопште не кријем да ћу се тој политици и лично, док год сам на челу владе, али и касније кад то више не будем, жестоко супротствити", нагласио је премијер.

На питање како коментарише да је јавност у Хрватској била јединствена да је генерал Анте Готовина био невин за злочине који су му се приписивали пред Хашким трибуналом, док је код одлуке о Шешељу јавност у Србији подељена, Вучић је одговорио да "је то зато што код нас ниједна пресуда не важи ни за шта".

"Јесте ли видели да сам ћутао за пресуду Чанку, за пресуду Марку Мишковићу, ни реч нисам рекао. А је л` мислите да ми се свака допала? Али морао сам да ћутим, и нормално је да ћутиш. А код нас сви све знају, и пре поступка и после поступка", рекао је Вучић.

Додао је да је зато Србији преко потребна она врста јединства са погледом у будућност, "да видимо хоћемо ли себе моћи да променимо".

"Зато сам ја молио наш народ малопре, да ми себе покушамо да променимо, да ми будемо бољи, а онда ће се то можда десити неким другима, нема ту велике филозофије", рекао је Вучић.

Констатовао је да су Хрвати били "констернирани и ужаснути" када је Готовина осуђен првостепеном пресудом, као и јуче, када је Шешељ ослобођен.

"А нису били нимало констернирани и запрепашћени када је Готовина пуштен на слободу и када се не зна ко су људи који су убили Дарка и Невенку на Петровачкој цести. Нисмо нарочито ни заинтересовани, али шта да радите", рекао је Вучић.

Додао је да је тако и у Србији.

"Ако вам се свиђа тај и таква политика, он је невин, ако вам се не свиђа, он је крив, макар га 5.000 судија ослободило. Али шта ћете, то је Србија. То нешто говори и о нама, нажалост не увек најбоље", рекао је Вучић.

Упитан о односима у региону после ослобађајуће пресуде, Вучић је рекао да ни данас није желео да одговара на увредљиве поруке из региона, јер му је много важније да сачува државу од тога да стиче политичке поене.

Такође, додао је, не види зашто би било доведено у питање обележавању годишњице оснивања Јасеновца или његов одлазак у Мостар.

Јасеновац је, како је рекао, "ваљда историјска чињеница са којом су и они сагласни, осим ако неко ново време није дошло".

А у Мостар ће "итекако" ићи, додао је, јер очекује добре разговоре и са хрватским и са бошњачким представницима.

Упитан да коментарише то што је Хрватска најавила да ће ухапсити Шешеља ако уђе у земљу, Вучић је рекао да се нада да ће Хрватска да прекине са таквим одлукама, јер то није питање односа према Шешељу, већ односа према грађанима Србије.

"Србија ће се увек понашати тако да штити права грађанина Србије, ма шта мислила о његовом политичком деловању и ма колико мислили да је то политичко деловање катастрофално", рекао је Вучић.

"Ваљда је популарно и многи у региону су научили да је Србија џак за ударање и да сваком тренутку могу да донесу одлуку какву хоће, а да им нико ништа не одговори. Надам се да ће хистерију сви да утишају јер ми и даље не хистеришемо већ само питамо шта је са Дарком и Невенком и ко их је убио, мада и даље се нико не труди да нам одговори", рекао је Вучић.

Изјаву председника Србије Томислава Николића, који је рекао да је Хаг мера за Србина, Вучић није желео да коментарише, рекавши да Николића веома поштује, али да он даје своје изјаве.

"Ја дајем своје изјаве, а он своје. Рекао сам оно што мислим о свему знајући да ће сад планина беса да се сручи и са десне и са свих осталих страна и да нико неће да буде задовољан. Кад нико није задовољан, онда сам сигуран да сам говорио у интересу Србије", рекао је Вучић.