Укинута блокада уласка камиона из централне Србије на КиМ

01-04-2016 09:28:13 | | / vostok.rs |


Блокада уласка камиона који превозе опасне материје из централне Србије на Косово јутрос је укинута, нема гужве на административном прелазу Мердаре и саобраћај функционише несметано, јавила је телевизија „Мост“ из Звечана.

Возачи камиона су задовољни и кажу да пролазе без проблема, јер нема дужег задржавања.

Уз посредовање Европске уније договорено је да Приштина од данас у девет часова престане да крши ЦЕФТА споразум и да укине једнострано уведену блокаду уласка камиона којима се превозе опасне материје из централне Србије на Косово.

У Канцеларији за Косово и Метохију наводе да су се стране сагласиле да у циљу трајног решавања тог проблема следеће недеље буде одржана посебна рунда дијалога на експертском нивоу.

Од 22. марта ниједно возило које превози опасне материје, међу којима су и нафтни деривати, није ушло на Косово због мера реципроцитета, због чега је Косово дневно губило 100.000 евра, саопштила је раније такозвана царина Косова.

Према проценама, српске компаније које продају гориво и нафтне деривате на Косову дневно су због блокаде губиле око 70.000 долара.

Косовска царина враћала је српске камионе који превозе опасан терет са административне линије, образлажући ту меру тиме да Србија не признаје АДР сертификате које Приштина издаје њиховим возилима и возачима приликом доставе опасног терета из Србије на Косово.

Претходно је такозвано министарство трговине и индустрије Косова увело реципроцитет са Србијом и усвојило је одлуку о непризнавању уверења која су неопходна за транспорт опасних материјала и нафте која издаје Србија.