Др Јелена Гускова: Одлука је била неочекивана и за Шешеља

01-04-2016 08:44:01 | | / vostok.rs |


Вест о ослобађајућој пресуди коју је Међународни трибунал за бившу Југославију изрекао др Војиславу Шешељу изненадила је српску, па и међународну јавност. Очигледно и самог хашког оптуженика. Руско-србско раскршће замолило је за коментар једног од најупућенијих руских експерата у тајне Хашког трибунала од самог његовог постанка, историчара Др Јелену Гускову.

Да ли је заиста ослобађајућа пресуда Шешељу била тако неочекивана? Откуд то да је МТБЈ одједном донео такву одлуку?

Јелена Гускова: То се уопште није десило изненада. Одлуку су донеле три судије: 2 за и 3 против. Тако је француски судија Антонети током читавог суђења истицао непрецизан рад тужиоца и неподударања у процесу. Антонети се неколико пута испољио као врло принципијалан човек. И његова принципијалност, наравно, одиграла је своју улогу. Али одлука је била неочекивана, између осталог и за самог Шешеља.

Да ли је на одлуку МТБЈ могла да утиче околност да је Шешељ тешко болестан, тешко је прогнозирати како ће се даље болест развијати, а још једна смрт МТБЈ није потребна, тај суд и тако има лошу репутацију?

Јелена Гускова: Да, Шешељ је болестан, али током године врло је био активан, обнављао је странку и припремао се за изборе. Тако да тешко да је његова болест утицака на одлуку трибунала. Пре се може допустити да ће ослобађајућу пресуду Трибунал сада користити као доказ своје објективности.

Може ли се говорити о томе да је ослобађајућа пресуда Шешељу својеврсни пријатељски гест Европе и САД према Србији, коју активно ”учлањују” у ЕУ?

Јелена Гускова
:
Тешко да је Европа утицала на ову одлуку МТБЈ. Европа је сама зачуђена њоме. Сада ће тужилац поднети жалбу, биће дато време за улагање жалбе, при томе дуготрајно. И отприлике две године ћемо посматрати борбу газда и извршилаца. У улози газда иступају САД, а у улози извршилаца МТБЈ.

Разговор је водила Вера Жердева.


КАТЕГОРИЈЕ