Украјински олигарх: Сирија и Украјина - исти рукопис

02-04-2016 08:24:01 | | / vostok.rs |


Разочарање у Запад све је чешћа тема међу Украјинцима, а о неефикасности покушаја САД да споља управља Кијевом недавно је говорио и утицајни украјински бизнисмен Дмитриј Фирташ.

Како је објаснио главни уредник руског портала „Украjина“ Искандер Хисамов, тема разочарања у Запад све је више заступљена у Украјини, а бизнисмен је у својим изјавама дотакао тему коју по кулоарима разматрају и сами украјински политичари.

Према мишљењу Хисамова, критичке изјаве Дмитрија Фирташа о кијевском руководству изазване су низом фактора, а пре свега чињеницом да актуелна кијевска власт не испуњава договор који је раније постигла са тим милијардером.

„Он је давно изговарао скептичке примедбе поводом учешћа власти САД у ’Мајдану‘, тако да у овим новим иступима нема ничег новог. Што се тиче Порошенка, највероватније је да договоре које су очигледно имали још уочи председничких избора 2014, Порошенко не испуњава. То се види по томе што Фирташ не може да се појави у Кијеву“, рекао је Хисамов.

„Тренутак је, вероватно, изабран да би се покварило расположење и Порошенку и власти САД. То је прикривена или не тако прикривена претња да ће се он активирати у критици естаблишмента унутар Украјине“, сматра Хисамов.

Без обзира на то што Фирташ нема подршку бирачког тела у отаџбини, он је и даље утицајан олигарх. Он има новац, средства и друге могућности да утиче на ситуацију у држави. Хисамов наглашава да он „може да игра своју игру“.

„Мислим да је то првенствено окренуто Украјини. Сада расте критика унутар естаблишмента, критика евроинтеграција и улоге САД. Чак и такви системски политичари какав је Љашко, давали су оштре изјаве о томе да Запад ништа не даје и да не испуњава обећања. Тема разочарања и критике на рачун Запада, а посебно САД, постаје све заступљенија у Украјини“, објаснио је експерт и додао.

„Фирташ ради у том смеру.“

Раније је Дмитриј Фирташ у интервјуу за „Блумберг“ изјавио да савремена Украјина представља амерички пројекат којим САД управљају споља, али да се тај пројекат не може назвати успешним.

„Украјина данас не представља успешан пројекат. Америка није изашла на крај са тим задатком“, рекао је тада Фирташ.

Он је назвао актуелне власти Украјине „политичким банкротом“, чији су се чланови показали више него неспособним и беспомоћним и који не могу да се баве ничим другим осим пропагандом. Власт у Украјини није самостална и не може да донесе правилне одлуке, сматра бизнисмен.

Он је објаснио да за две године спољне владавине Украјина не само што се претворила у „бојно поље“, већ је и осиромашила. Међутим, према мишљењу милијардера, то је далеко од јединог таквог случаја у савременом свету:

„Погледајте Сирију. Погледајте Украјину. Схватате ли да је то један те исти рукопис?“

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут