Иран обележава „Дан републике“

02-04-2016 06:26:38 | | / vostok.rs |


Иран обележава дан када су његови грађани 1. априла 1979. године на референдуму изабрали да државно уређење у Ирану буде Исламска Република.

Председник Ирана Хасан Рохани је описао 1. април као дан кристализације демократије и исламизма земље.

„Требало би да да сву своју енергију усмеримо у правцу заштите Исламске Републике Иран и настојања прогресу и развоју земље“, рекао је Рохани.

На седници Владе Рохани је рекао да је имам Хомеини увек наглашавао значај доношења Устава и гласања народа у креирању Исламске Републике и управљања земљом.

Он је такође иницијативу покојног имама за одржавање референдума за мање од два месеца након победе Исламске револуције описао као значајно питање коме се мора посветити пажња.

„Устав Ирана је једино питање које је два пута било стављено на референдум“, додао је Рохани.

Ирански председник је рекао и да су демократија и исламизам остварени и да су на снази у тој земљи и данас.

„Након деценија од победе Исламске револуције, постоје услови у земљи у којима људи могу лако доћи до гласачких места и изразити своје мишљење“, рекао је Рохани.

Честитајући рођендан Хазрети Фатими ел Захра и Дан мајки, Рохани је рекао да су жене један од најзначајнијих делова друштва.

Ирански председник је рекао да су активности жена на неким друштвеним и политичким позицијама примереније женама него мушкарцима.

„Данас, у многим друштвеним и другим околностима, жене могу на боље начине бранити политичке и друштвене интересе“, рекао је Рохани о додао да данас жене играју кључне улоге у процесима управљања, доношења одлука и на универзитетима.