Лавров: Неопходно под хитно затворити турско-сиријску границу

02-04-2016 09:31:16 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истакао је у телефонском разговору с америчким државним секретаром Џоном Керијем да је неопходно под хитно затворити турско-сиријску границу како би се спречило даље пребацивање терориста из Турске у Сирију.

„Сергеј Лавров је поново скренуо пажњу на то да је турско-сиријска граница и даље ’пуна рупа‘ и да се, према нашим подацима, активно користи за пребацивање бораца преко Турске у Сирију. Оштро је указао на то да је неопходно да се она затвори, што захтева хитно усаглашавање неопходних мера, укључујући и Савет безбедности Уједињених нација“, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Двојица дипломата разговарала су и о наредним корацима који треба да допринесу учвршћивању примирја у Сирији и потврдила намеру да подрже преговоре које под окриљем Уједињених нација воде представници сиријске владе и опозиције, наведено је у саопштењу.

Лавров и Кери су, такође, разговарали о Минском споразуму о решавању сукоба на југоистоку Украјине.

„Било је речи о низу других међународних проблема, укључујући испуњавање Минског споразума о решавању украјинске кризе, као и актуелним питањима у вези с билатералним односима“, навело је Министарство.

У саопштењу се додаје да је разговор одржан на иницијативу америчке стране.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут