Ђоковић у седмом финалу Мајамија

02-04-2016 03:00:24 | | / vostok.rs |

И кроз полуфинале без изгубљеног сета, упркос пакленој врућини и озбиљним претњама одличног Давида Гофана: 7:6 (7:5), 6:4. – У недељу за шесту титулу на Флориди и рекорд свих мастерс турнира, против Нишикорија или Кириоса


Нешто слично смо гледали у осмини финала у Мајамију. Као и тада против Доминика Тима, и у полуфиналу је деловало као да је Новак Ђоковић у подређеној улози, док Давид Гофан диктира игру. Притискали су снажни ударци Белгијанца и паклена врућина, сервис опет није служио, али је најбољи тенисер света без иједног изгубљеног сета стигао до седмог финала на Флориди: 7:6 (7:5), 6:4. Ту, где је 2007. освојио први мастерс, у недељу ће играти за рекордни 28, да на врху листе победника претекне Рафаела Надала и остане сам.

Гофан је изабрао да прима сервис и одмах стигао до две везане прилике за брејк, при вођству 40:15 у првом гему, после Ђоковићеве дупле грешке. Од почетка се видело да петоструки шампион Мајамија није решио проблем сервиса, али ни Белгијанац није користио све прилике. Обостране грешке нису могле да чуде у најгорем термину, од један сат после подневна по локалном времену. Било је 30 степени у хладу и много више на осунчаном терену. Гофан се истицао енергичнијом игром и јачим ударцима, без обзира на цену коју је за то плаћао.

Критични период првог сета почео је када је Новак испустио прилике за брејк при вођству од 3:2 и одмах дошао под притисак. Гофан користи прву од две везане за брејк и води са 4:3, после 40 минута игре, али одмах нагло попушта и Ђоковић стиже до вођства од 5:4, а потом 6:5. Није крај, иде се у доигравање.

У тај-брејку Новак води 4:2, а Давид се враћа на 4:4. Тада губи један од два кључна поена доигравања, а можда и целог меча. Дотрчавши до мрежице имао је времена да бира правац за силовит смеч, а пуцао је право на Ђоковића, који се готово одбранио рекетом и на невероватан начин лобовао ривала, а затим и довршио поен. Нешто што се веома ретко виђа. Други необичан поен, а с њим и сет, Белгијанац је изгубио када је заостајао 6:5 и покушао иза леђа да смечује лоптицу, иако је личило да је она ишла у аут.

Тако је играч који је диктирао ритам и својим ударцима добио много више поена (17:8), после 75 минута за длаку изгубио сет: 7:6 (7:5).

У другом делу је Ђоковић променио качкет и почео боље да сервира, а и сунце је попустило. Ипак се наставила равноправна борба, знатно испод оног што се очекује од најбољег, посебно у завршници турнира. Гофан је имао предност да први сервира и одржавао је до 3:2, пропустивши једну прилику за брејк. После тешког шестог гема, у ком се Новак замало озбиљније повредио и добио опомену од судије због одлагања сервиса, Гофан није издржао седми, а затим сасвим попустио: 5:3.

Мало је тенисера који имају тако истанчан осећај када треба дати све од себе, јер је противник уздрман. Ђоковић је изгубио само један меч у којем је водио у сетовима, од последњих сто, а Гофана је са том сигурношћу напао када је овај сервирао и замало пропустио да заврши са 6:3. Тада није успео, али је задржао новостечену свежину и свест о близини циља, да са 7:6, 6:4, уђе у 18. узастопно финале на највећим турнирима, гренд слем и мастерс нивоа.

И у финалу које ће бити одржано у недељу, против Јапанца Нишикорија или Аустралијанца Кириоса, србски тенисер ће се борити и са врелином Мајамија, јер је најављен исти термин, од 19 часова по нашем, а 13 по локалном времену.

М.Ковачевић,
Политика