Москва позвала Београд да учествује у спасавању споменика у Палмири

03-04-2016 09:36:52 | | / vostok.rs |


Москва је позвала Београд да учествује у спасавању споменика културе у Палмири, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић, додајући да ће то пренети премијеру Александру Вучићу.

„Русија нас је позвала да учествујемо са њима у хуманитарним акцијама и спасавању културних споменика у Палмири. Пренећу премијеру ту поруку да видимо да ли ћемо то прихватити“, рекао је Дачић после посете Москви, где је протекла два дана разговарао са руским званичницима.

Сиријске снаге су недавно ослободиле Палмиру од екстремиста ДАЕШ-а (такозване Исламске државе), уз помоћ ваздушних удара руских ваздухопловних снага, окончавши десетомесечну владавину терориста у том граду чији су археолошки споменици под заштитом Унеска.

Стручњаци Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско) најавили су да ће размотрити план за обнову Палмире, античког сиријског града који је значајно оштетио ДАЕШ, најавила је стална представница Русије при Унеску Елеонора Митрофанова.

Џихадисти су уништили главни храм Бел и светилиште Бал Шамин, као и неколико погребних кула, док су римско позориште користили за погубљења.

Садашњи директор сиријског одељења за антиквитете Мамун Абдулкарим каже да су рушевине, које се налазе у југозападном делу Палмире, у бољем стању него што се очекивало, а ту су агора, римски театар и градске зидине.