Нокаутирали смо тужилаштво у Хагу!

25-03-2014 12:51:03 | | Вести/ mojenovosti.com |

Интегрални текст хашког сведочења некадашњег телохранитеља Алије Изетбеговића у процесу Караџићу, изазвао је огромну реакцију јавности. Горан Петронијевић, Караџићев правни саветник, каже да је овај сведок "нокаутирао тужилаштво".

Тужилаштво тврди да је сведок КW 586 све измислио?
- Ма они су нокаутирани после његовог сведочења, а пропао је и покушај да га оспоре нарушавајући му кредибилитет. Реч је о сведочењу употпуњеном са низом докумената и потврђено са већим бројем писаних доказа, изјава сведока и вештачења.
Како сте дошли до њега?
- Он је ступио у контакт са нама пошто му је због става да неко напокон треба да каже истину, био угрожен живот.
Колико су трајале припреме?
- Тај део је прошао релативно брзо, јер нисмо ни имали потребе да га "припремамо". Све се свело на његову вишечасовну причу о сазнањима током рата у БиХ.
Како сте проверили да ли је то што говори тачно?
- Током припрема одбране контактирали смо више хиљада људи, потенцијалних сведока и сваки је пролазио кроз најмање "три филтера". Први је био провера истинитости навода, затим процена квалитета информација и на крају процена његовог кредибилитета. Овај сведок је у сва три сегмента задобио наше највеће поверење.
Да ли је имао неке услове?
- Једини његов услов био му је да му се омогући да "жив седне у столицу за сведоке пред Хашким трибуналом".
Караџић је одустао да се појави као сведок. Зашто?
- После изведених 230 сведока и 4.500 доказа, проценили смо да нема ниједне тачке оптужнице која није у потпуности покривена изведеним доказима одбране. У тој ситуацији је сведочење др Караџића било сувишно.
Тужилац Брамерц је казао да постоји довољно доказа да буде осуђен?
- Мимо праксе да се актуелни судски поступци не коментаришу он је то ипак учинио на врло пристрасан и једностран начин. Уколико судско веће буде одлучивало на основу чињеница и доказа, онда ће Брамерц бити грдно разочаран.
У супротном?
- Уколико дође до уплитања политичких фактора ван правних аргумената и притисака, онда се исход таквог поступка не може предвидети.
Пресуда Младићу

Да ли је пресуда Караџићу уједно и пресуда генералу Младићу?
- У чињеничном делу, пресуде ће вероватно бити идентичне, али су различити облици одговорности. У случају Младића, Караџић је успео да смањи испод десет примере гранатирања и снајперисања, а број страдалих у Сребреници је, према пресуди Толимиру, пао на испод 5.000. Дакле, Караџић је у највећој мери успео да раскринка заверу против Срба, а суду јавности и историчарима је пружио прилику да у сасвим другом светлу посматрају епилог рата у БиХ.