СЕРГЕЈ ПАВЛОВ ЗА „СРБИН.ИНФО“: Уз Јужни ток Србија добија и Железнички ток

25-03-2014 03:19:46 | | Србин/ mojenovosti.com |

Србска привреда и извоз ускоро ће добити неопходан ветар у леђа и то захваљујући руској компанији „РЖД Интернешнл“. Ова ћерка компанија Руске државне железнице ускоро ће модернизовати српске железнице, што ће знатно допринети извозу домаће робе на инострана тржишта.

Директор „РЖД Интернешнл“, Сергеј Павлов, за „Србин инфо“ истиче да ће на пројекту у Србији радити више од 100 људи, а за ремонт пруга ће бити задужени руски, србски и европски извођачи и подизвођачи и наглашва да Русија, када је железница у питању, има веома високе стандарде.

- Наша компанија није дошла овде да уради послове на брзину, већ да буде стално присутна са жељом да помогне србским партнерима у намери да подигну квалитет и ефикасност србских железница на што већи ниво – поручује директор „РЖД Интернешнл“, господин Павлов.

Србија је на неки начин и територијално повезана са Русијом - воденим путем преко Црног мора и Дунава директно се може стичи из Русије у Србију.

До Ковина могу стићи и највећи бродови. Да Србија има модерну железницу од Ковина до Бара, постојала би могућност да роба са евроазијског простора брже и лакше стигне до Медитерана. Да ли пројекат модернизације србских железница има за циљ да отвори овај пут за лакшу циркулацију робе са Евроазијског простора ка Медитерану и обрнуто?

- Модернизација србских пруга и то укључује. Један од пројеката, на којем ћемо ми радити овде у Србији је управо модернизација пруге Београд – Бар.

Наравно и остале деонице у Србији се налазе на трансевропским коридорима. Зато, све што радимо у Србији ће се аутоматски одразити на повезаност европских коридора.


Значи, Србија поред Јужног тока, из Русије добија и Железнички ток, који ће такође помоћи да се подигне и модернизује србска привреда?

- Управо тако. Надамо се да ћемо заједничким напорима, са нашим драгим србским партнерима допринети да се оствари тај циљ.

Који нове услуге Руске државне железнице могу да понуде Железницама Србије, по питању железничког транспорта људи и робе?

- Везано за путнички железнички саобраћај, већ смо почели испоруку 27 модерних дизел локомотива, а у плану су испоруке и нових локомотива.

Када је транспорт робе у питању, повећаће се брзина и сигурност.

Не би требало занемарити ни допринос модерне железнице развоју туризма.

Мислим да ће са новим локомотивама рецимо веома лепо место Сремски Карловци да постане доступније не само за све житеље Србије, него и за иностране туристе.

Како видите економске и политичке односе Србије и Русије. Чини се да Србија недовољно користи могућности огромног руског тржишта, али и политичку снагу Русије, као добронамерног пријатеља и савезника, чија је снага сваке године све већа.

- Ја нисам политичар, већ инжењер. Могу само да кажем односи Срба и Руса веома блиски. Ми се разумемо и без преводиоца, а постоји много ствари које нас вежу.

Мени се као Русу свиђа што сам овде, дружим се са многим људима и уверен сам да ћу уживати у раду у Србији. И многи наши радници се радују што ће доћи да раде на пројекту у вашој земљи.

„РЖД Интернешнл“ је и социјално одговорна фирма. У децембру сте помогли децу са посебним потребама у Старој Пазови. Да ли ћете наставити са сличним пројектима у Србији?

- Наравно. Наша компанија окупља земље, градове и људе. Подржали смо и конкурс за српске ученике, који су организовали наши драги пријатељи из Железница Србија и доделили награде у категоријама “Воз будућности” и “Најреалистичнији приказ железнице”.

Такође смо поклонили штафелаје и ликовни прибор ученицима Школе за основно и средње образовање “Антон Скала” у Старој Пазови која се бави континуираном едукацијом и рехабилитацијом деце са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом.

Ово је само почетак нашег хуманитарноог рада у Србији. Донели смо одлуку да ћемо такву помоћ стално пружати.

Организоваћемо или подржавати хуманитарне и социјалне пројекте најмање двапута годишње.

Урадићемо и специјални програм са Руским домом, у области културе. Наша фирма је веома активна и у спорту.

У Русији имамо фудбалски, кошаркашки и одбојкашки клуб под називом Локомотива и волели бисмо да органузујемо утакмице наше Локомотиве са неким великим србским клубом.


МИЛИОН ЗАПОСЛЕНИХ

Компанија РЖД Инерешнл је основана пре годину, као ћерка компанија Руске државне железнице, за послове модернизације и изградње железница у иностранству.

На тај начин компанија Руске државне железнице не ради само у Русији већ и на територији многих других држава.

- Само у Русији смо изградили пруге у дужини од 85.000 километара и имамо запослено више од милион радника. „РЖД Интернешнл“ је стопроцетно у власништву Руске државне железнице, тако да се у својој активности ослањамо пре свега на раднике своје матичне компаније.


КОНТАКТ

На који начин потенцијални србски партнери могу да контактирају вашу фирму и понуде своје услуге?

- Отворени смо за сарадњу. На интернет страници http://rzdint.ru/ , може се наћи све у вези наше фирме и пословања.