Циљ провокација у Карабаху је да посвађају Русију и Азербејџан

04-04-2016 11:56:40 | | / vostok.rs |


Провокације у Карабаху усмерене су на то да увуку Русију у сукоб и да је посвађају с Азербејџаном, изјавио је председник Сверуског азербејџанског конгреса Мамед Алијев.

„Руководство Азербејџана је донело мудру одлуку да једнострано обустави сва борбена дејства. Азербејџанска дијаспора Русије високо цени допринос председника Русије Владимира Путина мирном решавању карабашког сукоба“, навео је Алијев.Ж

Према његовим речима, ниједна сила неће успети да поквари односе стратешког партнерства и сарадње Русије и Азербејџана, као ни пријатељске односе руског и азербејџанског народа.

Јерменија и Азербејџан су 2. априла саопштили да се заоштрава ситуација у Нагорно-Карабаху, оптужујући се међусобно за провоцирање сукоба.

Сукоб Јерменије и Азербејџана због Нагорно-Карабаха почео је у фебруару 1988. године, када је Нагорнокарабашка аутономна област саопштила да иступа из Азербејџанске ССР.

У септембру 1991. у Степанакерту је објављено формирање Нагорноакарабашке Републике. Азербејџан је током војног сукоба који је уследио изгубио контролу над Нагорно-Карабахом.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а.

Азербејџан инсистира на очувању своје територијалне целовитости, Јерменија штити интересе непризнате републике, пошто Нагорнокарабашка Република не учествује у преговорима.