Панамска компанија: Цурење тајних докумената је злочин

04-04-2016 10:00:25 | | / vostok.rs |


Представник адвокатске компаније „Мосак Фонсека“, чији су документи са детаљима многих уговора доспели у јавност, изјавио је да је објављивање тих материјала „злочин“ и „напад“ на Панаму. Влада Панаме спремна да учествује у истрази публикације.

„То је злочин, кривично дело“, изјавио је за Франс Прес један од оснивача компаније Рамон Фонсека, додавши да је то напад на Панаму, јер се неким земљама не свиђа успех компаније у привлачењу клијената.

​​Немачки лист „Зидојче цајтунг“ саопштио је да поседује документе панамске адвокатске фирме „Мосак Фонсека“ који, како тврди лист, доказују учешће низа светских лидера и њихових сарадника у шемама за прање новца и утају пореза.

Информације које су процуреле покривају активности компаније „Мосак Фонсека“ у периоду од 1970. до пролећа 2016.

„Папири укључују 11,5 милиона докумената, више него Викиликс, Кејблгејт, Офшор Ликс, Лакс Ликс и Свис Ликса заједно“, наводи, „Зидојче цајтунг“.

​Подаци су представљени у форми имејлова, ПДФ докумената, фотографија и исечака из панамске филмске базе података.

Документа прете да изложе офшоре рачуне 12 актуелних и бивших светских лидера и даје податке о финансијским активностима 128 других политичара и званичника из разних земаља.

Влада Панаме саопштила је да је спремна да сарађује у свим истрагама које ће се водити поводом овог случаја.

„Влада Панаме ће по свим питањима активно сарађивати и дати неопходну помоћ у случају појаве било каквих правних радњи", наводи се у саопштењу премијера владе.

Саму аутентичност докумената нико није званично потврдио, а у самој компанији „Мосак Фонсека“ одбили су да потврде њихову тачност.