Порошенко против корупције — како су то схватили Американци

04-04-2016 12:06:06 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је његова реакција на критички чланак у „Њујорк тајмсу“ о томе да није спреман да се бори против корупције у земљи неправилно схваћена.

Порошенко је, коментаришући чланак, рекао да се против Украјине води хибридни рат који подразумева и ширење информација које дискредитују земљу. Посланици парламентарне фракције „Блок Петра Порошенка“ критиковали су ову изјаву украјинског лидера.

„Жао ми је што су моје речи о тексту у угледном "Њујорк тајмсу" погрешно протумачене. Сам читам овај лист и поштујем позицију његове редакције. Слажем се да у Украјини имамо још много тога да урадимо, укључујући борбу против корупције. Први кораци су већ учињени. Али наглашавам: штитио сам и наставићу да штитим Украјину на свим могућим нивоима“, написао је Порошенко на својој фејсбук страници.

„Њујорк тајмс“ је у редакцијском чланку од 1. априла написао да Порошенко није спреман да се бори против корупције која влада у земљи и која се проширила од момента када је објављена независност 1991. године, услед слабог судског система и блиских веза политичара с олигарсима.

Протести 2014. године били су у великој мери изазвани незадовољством због узлета корупције у структурама власти, али преврат није донео никакве промене у тој области, навео је лист.

У тексту се наводи да је и сам Порошенко „производ старог система“ и да се помирио с корупцијом „плаћајући тиме додатни маневарски простор“.

Лист је упозорио да Међународни монетарни фонд и земље-донатори, међу којима су и Сједињене Америчке Државе, више не могу да „бацају“ новац у „корумпирану бару“, док ефикасних реформи нема.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут