Јереван ће признати Нагорно-Карабах у случају проширења војних дејстава

04-04-2016 05:49:15 | | / vostok.rs |


Јерменија ће признати независност самопроглашене Нагорнокарабашке Републике (НКР) у случају проширења војних дејстава, изјавио је председник Јерменије Серж Саргсјан током сусрета са амбасадорима земаља-чланица ОЕБС-а у Јеревану.

„Република Јереван, као страна споразума о прекиду ватре из 1994. године, наставиће у потпуности да испуњава своје обавезе у вези са обезбеђивањем безбедности Нагорно-Карабаха. Чак и више од тога — наложио сам Министарству спољних послова да почне да ради на закључивању договора о војној узајамној помоћи са Карабахом. Морам да додам да сам више пута говорио о томе да, уколико се војна дејства наставе и добију већи обим, Република Јерменија ће признати Нагорнокарабашку Републику“, наводи се у саопштењу прес-службе председника Јерменије Сержа Саргсјана.

Саргсјан је нагласио да даља ескалација војних дејстава може да доведе до непредвидивих последица, све до рата великих размера. То ће утицати на безбедност и стабилност не само на Јужном Кавказу, већ и у Европи“, додао је Саргсјан.

У Нагорно-Карабаху је 3. априла обновљен оружани сукоб. Током артиљеријске паљбе на територији непризнате републике у суботу погинуле су десетине људи.

Јерменија и Азербејџан оптужују се међусобно за ескалацију сукоба. Стране настављају да на линију разграничења довлаче додатне оружане снаге.