Лавров: Не оптужујемо Анкару за сукобе Нагорно-Карабаху

04-04-2016 07:33:43 | | / vostok.rs |


Русија не оптужује Турску за подстицање напетости у Нагорно-Карабаху, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ми не оптужујемо никакве спољне силе, никакве спољне играче да су испровоцирали садашње подизање напетости. Не оптужујемо Анкару“, рекао је он на конференцији за медије након преговора са министром спољних послова Молдавије Андрејем Галбуром.

Јерменија и Азербејџан су 2. априла саопштили да се заоштрава ситуација у Нагорно-Карабаху, оптужујући се међусобно за провоцирање сукоба.

Како се наводи у извештају Управе УН за координацију хуманитарних питања, као резултат заоштравања конфликта погинуло је 33 људи, а више од 200 је повређено.

„У принципу важно је да наши турски суседи прекину да се мешају у унутрашње ствари било које друге државе, било да су то Ирак или Сирија. Довољна је сама чињеница да Турска, без обзира на све апеле, наставља да се меша и наставља да подржава тероризам. Вероватно зато не могу да судим о томе какву улогу је играла Анкара у односу на Нагорно-Карабах, али чињеница је да би за све, укључујући и Турску и турски народ, било исправно да се Анкара сада усредсреди на прекид подршке тероризму. То храбро могу да изјавим и ми ћемо деловати у складу са тим“, рекао је руски шеф дипломатије.